Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inventarisatie: is bouwbranche klaar voor Euro?

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bouwbranche nog verre van klaar voor de euro

Inleiding
USP Marketing Consultancy heeft in het kader van de overgang op de Euro die per 1 januari 2002 een feit is, medio maart onder ruim 300 bedrijven uit de bouwbranche geïnventariseerd hoe ver men hiermee is en hoe men tegen de gehele Euro conversie staat (de USP Euro Bouwbarometer). In het onderstaande artikel worden bevindingen gerapporteerd. De USP Euro Bouwbarometer is uitgevoerd onder directeuren van architectenbureaus, hoofdaannemers B&U, afbouwbedrijven zoals schildersbedrijven, stukadoors en tegelzetters en van installatiebedrijven.

Mate waarin Euro al is ingevoerd
Een graadmeter om te achterhalen in welke mate men de Euro reeds heeft ingevoerd, is het kijken naar de wijze van facturen. Gemiddeld factureert 65% van de ondernemingen in de bouw nog steeds alleen in guldens. Nog geen
1% factureert alleen in Euro's. Van de onderzochte bedrijven heeft 18% de specificatie op de factuur in guldens en het eindbedrag in guldens en Euro's en 17% van de onderzochte bedrijven heeft zowel de specificatie als het eindbedrag op de factuur in guldens en Euro's. Grote verschillen tussen architecten, hoofdaannemers, afbouwers en installateurs zijn er niet.

Om te kijken hoe ver men met de invoering van de Euro is, is ook gevraagd in welke munteenheid de interne boekhouding wordt gevoerd. Bij slechts 3% van de onderzochte bedrijven is de Euro de basis. De overige 97% administreert nog steeds in guldens. Verder is gevraagd wanneer men met de administratie over denkt te gaan op de Euro. Van de onderzochte bedrijven denkt het overgrote deel (47%) pas per 1 januari 2002 op de Euro over te gaan. Slechts een beperkt deel zal dit voorjaar of aanstaande zomer de conversie in de administratieve organisatie doorvoeren (21%). Opmerkelijk is dat 14% van de geïnterviewden aangeeft überhaupt niet te weten wanneer men op de Euro denkt over te gaan. Hoofdaannemers en afbouwers zeggen het meest pas in januari 2002 over te gaan op de Euro.

Mate waarin men voorbereidingen heeft getroffen voor invoering Euro Het invoeren van de Euro is geen eenvoudige zaak en vergt een goede inventarisatie en plan van aanpak. Gemiddeld heeft slechts 55% van de bedrijven in de bouw op dit moment een inventarisatie gemaakt en slechts 44% heeft reeds een plan van aanpak opgesteld. Installateurs hebben relatief gezien het meest een inventarisatie gemaakt (63%) en aannemers B&U het minst (41%). Verschillen ten aanzien van het reeds opgesteld hebben van een plan van aanpak tussen de onderzochte marktpartijen zijn gering.

Concreet ondernomen stappen ter invoering van de Euro Om te kijken welke concrete stappen men reeds ondernomen heeft is gevraagd: § Of iemand uit de organisatie verantwoordelijk is gesteld voor de invoering van de Euro
§ Of onder belangrijke afnemers is geïnventariseerd in welke munteenheid zij tot 2002 gefactureerd willen worden
§ Of stappen zijn ondernomen om personeel voor te lichten en daar waar nodig op te leiden
§ In welke mate de calculatieafdeling op dit moment al beschikt over prijslijsten van leveranciers in Euro's
§ En in welke mate men offertes ontvangt die zowel in guldens als in Euro's zijn gespecificeerd.

Bij gemiddeld 55% van de onderzochte organisatie is één persoon verantwoordelijk gesteld voor de invoering van de Euro. Gemiddeld heeft slechts 22% onder de belangrijkste klanten geïnventariseerd hoe men tot januari 2002 gefactureerd wil worden. Bij slechts 18% zijn stappen ondernomen om het personeel voor te lichten en eventueel op te leiden voor de Euro. Op alle drie de mogelijke stappen die men reeds heeft kunnen treffen voor de invoering van de Euro bestaan geen grote verschillen tussen de onderzochte marktpartijen.

Verder blijkt dat niet alleen de onderzochte marktpartijen uit de bouwkolom verre van gereed zijn voor de invoering van de Euro. Op basis van het feit dat gemiddeld 43% van de onderzochte bedrijven stelt dat de calculatieafdeling van haast geen enkele leverancier prijslijsten in Euro's heeft, kan worden geconcludeerd dat alle partijen uit de bouwkolom de nodige stappen moeten ondernemen om tot de invoering van de Euro te komen. Calculatieafdelingen bij installateurs en afbouwers beschikken relatief gezien nog het meest over prijslijsten in Euro's van leveranciers. Wel is zo dat 53% van de onderzochte organisaties aangeeft dat ontvangen offertes zowel in Euro's en guldens worden gespecificeerd. Afbouwers geven dit het meest aan terwijl dit volgens aannemers B&U het minst het geval is.

Houding ten aanzien van de Euro
Over de houding ten aanzien van de Euro kan het volgende worden gesteld: Van de geïnterviewde organisaties ervaart 61% (3% ruim voldoende en 58% voldoende) de informatieverstrekking over de invoering van de Euro in het algemeen als voldoende. Echter 14% staat tegenover deze stelling neutraal en 22% vindt de informatieverstrekking onvoldoende en 2% vindt de informatieverstrekking ruim onvoldoende. Architecten staan het meest kritisch tegenover de hoeveelheid aangereikte informatie en afbouwers het meest positief. Ruim 85% vindt de kennis van en over de Euro binnen de eigen organisatie voldoende. Dit percentage ligt bij aannemers B&U het laagst (81%) en bij architecten het hoogst (90%).

Een stevige discussie is momenteel gaande in Nederland of het bedrijfsleven de invoering van de Euro zal benutten om de eigen prijzen te verhogen. Van de binnen dit onderzoek onderzochte bedrijven is gemiddeld 85% het niet eens met de stelling dat de Euro een goede gelegenheid biedt om de eigen prijzen te verhogen. Verschillen tussen de onderscheiden partijen zijn gering. Afbouwers zijn degenen die het meest de neiging hebben de eigen prijzen te verhogen. Ten aanzien van collega bedrijven uit de bouw(kolom) is men in dit kader minder positief. Volgens gemiddeld 41% van de geïnterviewden zullen bedrijven in de bouw de invoering van de Euro aangrijpen om hun prijzen te verhogen. Architecten zijn het meest deze mening toegedaan (54%), terwijl aannemers B&U dit het minst verwachten (23%).

Een ander discussiepunt rond de éénwording van Europa en de invoering van de Euro is het feit dat het bedrijfsleven veel beter prijzen kan vergelijken tussen Nederland en het buitenland. Van de onderzochte bedrijven in de bouw stelt gemiddeld 27% dat men als gevolg van de invoering van de Euro vaker in het buitenland zal kijken wat aldaar de prijs van producten is. Bijna 65% van de bedrijven in de bouw geven aan dit niet te zullen doen. Architecten en afbouwers hebben het meest deze neiging (37% van de architecten en 29% van de afbouwers).

Conclusie
Van de bouw wordt veelal gesteld dat deze branche niet voorop loopt bij ontwikkelingen zoals internet, H&R management en nu ook de Euro. Op het gebied van internet en ICT is dit niet correct zoals al verschillende jaren uit onderzoeken van USP blijkt. Referentie cijfers op het gebied van de Euro zijn niet voor handen, maar het hoge percentage bedrijven in de bouw dat tot op heden weinig tot geen actie rond de invoering van de Euro heeft ondernomen is hoog. Zeker wanneer in beschouwing wordt genomen dat de invoering van de Euro binnen zo goed als 9 maanden een feit is. De bouw onderschatten gezien het late tijdstip waarop acties nog geïnitieerd moeten worden. Opmerkelijk in dit kader is het feit dat het percentage organisaties dat de te ondernemen acties geïnventariseerd heeft laag is, terwijl het percentage groot is dat aangeeft dat de benodigde interne Eurokennis voldoende is. Dus ondanks het feit dat men feitelijk niet weet wat moet gebeuren weet men wel aan te geven dat de benodigde kennis voldoende is. Als argumentatie voor het laat opstarten van acties rond de invoering van de Euro wordt ook veelal het millennium probleem aangehaald. Achteraf bleek de aandacht hiervoor overtrokken. Het grote verschil tussen het millennium probleem en de invoering van de Euro is het feit dat het millennium gebaseerd was op mogelijke fouten in de programmatuur van software pakketen, terwijl de invoering van de Euro per 1 januari 2002 toch echt een feit is.

drs. Jan-Paul Schop
De auteur is als managing partner verbonden aan het onderzoeks- en marketingadviesbureau USP Marketing Consultancy te Rotterdam. USP voert continu beschrijvend marktonderzoek binnen de bouwwereld uit, waarbij USP zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van exclusieve onderzoeken waaronder veel klantentevredenheids- en imago onderzoeken.

Wanneer u meer informatie wenst over USP kunt u bellen naar USP (tel: 010-2066900). Ook op de site www.uspmarketingconsultancy.nl kunt u meer informatie over USP en door USP uitgevoerde onderzoeken terug vinden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...