Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sun introduceert nieuwe lijn 'Midframe'-servers

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Sun introduceert nieuwe lijn 'Midframe'-servers voor optimale beschikbaarheid

Op UltraSPARC III gebaseerde Sun Fire servers bieden mainframe-features voor midrange-prijs

Amersfoort, 21 maart 2001 - Met de introductie van de Sun Fire servers, één van de belangrijkste aankondigingen in haar geschiedenis, komt Sun tegemoet aan de sterk toegenomen vraag naar beschikbaarheid. De nieuwe systemen geven een compleet nieuwe betekenis aan het begrip midrange servers en met prijzen vanaf 233.000 gulden verlagen ze de kosten voor maximale beschikbaarheid aanzienlijk. Met de nieuwe systemen verwacht Sun haar voorsprong in de servermarkt verder te kunnen vergroten.

Midframes
De nieuwe servers worden Midframes genoemd omdat zij tegen midrange prijzen een aantal features bieden die tot nu toe alleen waren voorbehouden aan de veel duurdere mainframes. De nieuwe reeks servers, de Sun Fire 3800, 4800, 4810 en 6800, vormen een belangrijke aanvulling op Sun's huidige succesvolle Enterprise Servers. De nieuwe systemen bieden een ongeëvenaard niveau van systeembeschikbaarheid, gecombineerd met hoge applicatieprestaties, flexibiliteit en de bescherming van eerdere en toekomstige investeringen. Met de nieuwe servers bieden klanten de mogelijkheid de wereldwijde groei van de internet-infrastructuur maximaal te benutten.

Aan de basis van de Midframe systemen staan baanbrekende technologie en een geheel nieuw uitgebalanceerd systeemontwerp. Voorbeelden van dergelijke ontwerp-innovaties zijn 'redundant component interconnection'-technologie, het vermogen om een systeem dynamisch te splitsen in meerdere systemen, het kopiëren van hardware componenten en 'on-the-fly' processor upgrades (ongekend voor deze systeemklasse). Kern van de systemen is de krachtige UltraSPARC III processor, Sun's derde generatie 64-bit chip, en het Solaris 8-besturingssysteem.

Scott McNealy, Sun Microsystems' voorzitter en CEO: "De nieuwe systemen betekenen goed nieuws voor de klanten en slecht nieuws voor de concurrentie. Met onze huidige productlijn zagen we ons marktaandeel het afgelopen jaar al sterk groeien. Nu we deze nieuwe systemen hebben, komen we ook in markten binnen waar andere leveranciers nog domineren."

"Het gaat uiteindelijk alleen maar om beschikbaarheid", zegt John Shoemaker, Executive VP van Sun's System Products Group. "Vanaf nu zullen de prestaties van midrange systemen ook worden bepaald door de daadwerkelijke beschikbaarheid van applicaties en de rentabiliteit. De nieuwe Sun Fire Midframe is precies wat klanten nodig hebben om een hogere opbrengst te realiseren met hun investeringen in informatietechnologie."

Uptime maakt het verschil
De Sun Fire servers bevatten een aantal innovaties die nieuw zijn voor deze systeemklasse. Essentieel voor de beschikbaarheid van de servers is de Fireplane interconnection of 'backplane'. Deze volledig redundante 'backplane', maakt foutdetectie en -isolatie mogelijk in een volledig operationele omgeving. Omdat het systeem in aparte domeinen te splitsen is, kan de klant midrange systemen ontwerpen met ongekende niveaus van fouttolerantie, uptime, beveiliging en flexibiliteit met betrekking tot groei en belasting.

Het robuuste ontwerp van de Sun Fireplane interconnect biedt een grotere bandbreedte en daarmee betere prestaties en snellere responstijden. Met 9.6 GB/sec ondersteund vermogen maakt de Sun Fireplane interconnect bijna vijfmaal zoveel doorvoer mogelijk als vergelijkbare systemen in de markt.

De Sun Fire systemen zijn de enige servers waarbij on line uitvoeren van upgrades mogelijk is. 'Hot' CPU-upgrades, I/O en geheugen-upgrades plus de mogelijkheid kerncomponenten van het Solaris Operating Environment aan te passen terwijl het systeem gewoon in de lucht blijft, zorgen voor een extreem hoge uptime en serviceniveau. Deze vorm van onderhoud laat zich vergelijken met die van een auto die al rijdend op de snelweg wordt afgesteld en van nieuwe olie wordt voorzien.

Behalve de interconnect zijn ook vrijwel alle andere hardware-onderdelen (van data- en geheugenpaden, syteem controller en voeding, tot en met koeling en zelfs de klok) volledig redundant uitgevoerd. Hiermee ontstaan systemen die geen 'single point of failure' hebben. De Sun severs zijn ook voorzien van een end-to-end ECC (Error Checking Correction Code) voor controle op gegevens, adressen en externe opslag.

The Sun Fire servers worden geleverd met Sun Management Center software. Dit is een krachtige en efficiënte webgebaseerde beheerapplicatie die één centrale mogelijkheid biedt voor het managen en beheren van de systemen. Naast hogere efficiency biedt Sun Management Center de klant ook geavanceerde systeemanalyse en configuratiebeheer.

Systeemprestaties
Het uitgebalanceerde systeemontwerp en de voordelen van de UltraSPARC III processor zijn essentieel voor de perfecte en voorspelbare prestaties van het systeem. Zo is de geheugencontroller, doorgaans een aparte chip, hier geïntegreerd in de CPU. Dit maakt het systeem sneller en meer betrouwbaar. Daarnaast worden aparte adres- en datapaden op de interconnect gereserveerd voor data transfer. Hierdoor wordt de interne data-afhandeling een stuk sneller, wat resulteert in hogere prestaties van het systeem. In de praktijk is dit inmiddels aangetoond door de realisatie van diverse records en benchmarks met applicaties van onder meer Oracle en Peoplesoft.

Bescherming van investeringen
Net als bij de Sun Enterprise midrange systemen zijn ook de Sun Fire servers voorzien van een zelfde architectuur en componenten die onderling uitgewisseld kunnen worden, van systeemborden tot en met voeding. Hierdoor kunnen klanten eenvoudig hun capaciteit verdelen over verschillende systemen en daarmee hun middelen optimaal inzetten.

Sun gaat hierin zelfs zo ver, dat klanten hun systemen kunnen upgraden door het simpelweg verplaatsen van alle essentiële onderdelen naar een groter chassis. Daarop aansluitend biedt Sun ook interessante aanschafmogelijkheden als 'capacity on demand' waarbij je het systeem kan laten meegroeien met het activiteitenniveau van de onderneming. Daarbij komt nog dat de nieuwe Sun Fire servers raad weten met combinaties van CPU's met verschillende kloksnelheden.

Moeiteloze migratie
Zoals altijd garandeert Sun ook dit keer een moeiteloze migratie door de 100% binaire compatibiliteit van de Solaris-applicaties. Ook biedt Sun een applicatie-garantie voor het Solaris 8 besturingssysteem. De toepassing van één en dezelfde omgeving maakt het mogelijk dat Sun nu een reeks systemen levert die volledig op elkaar aansluiten, van klein tot groot, van 1250 euro tot enkele miljoenen euro's of meer.

Alle systemen zijn standaard voorzien van Solaris 8 en zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Een volledige on line perskit is beschikbaar op:
www.sun.com/midframe/presskit
Illustraties van de nieuwe systemen zijn te downloaden vanaf: www.sun.com/smrc onder product photo's

Over Sun Microsystems
Sinds haar oprichting in 1982 heeft Sun Microsystems (Nasdaq: SUNW) door haar unieke visie 'The Network Is The Computer' een leidende positie veroverd op het gebied van industriële hardware, software en diensten. Met haar technologie voorziet Sun het Internet van de kracht waarmee ondernemingen wereldwijd profiteren van de netwerkeconomie. Sun behaalde in het fiscale jaar 2000 een jaaromzet van $ 19,2 miljard en is vertegenwoordigd in meer dan 170 landen. Op www.sun.nl s meer informatie over het bedrijf beschikbaar.

Sun, het Sun-logo, Sun Microsystems, Solaris, Java en 'The Network Is The Computer' zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Sun Microsystems, Inc. in de Verenigde Staten en onder licentie gebruikt, en zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van SPARC International, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Producten die het SPARC-handelsmerk dragen, zijn gebaseerd op een architectuur die ontwikkeld is door Sun Microsystems, Inc.

Voor meer informatie:

Sun Microsystems
Jeanette Verstappen
Tel.: 033 45 15 000
e-mail: jeanette.verstappen@holland.sun.com Whizpr
Ward van Beek
Tel.: 0317 -410 483
e-mail: (sun@whizpr.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie