Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV hekelt brief tot loonmatiging van minister Vermeend

Datum nieuwsfeit: 21-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CNV

CNV hekelt bemoeizucht minister Vermeend

Het CNV hekelt de betweterige brief die minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namens het kabinet aan de Stichting van de Arbeid heeft gestuurd. In deze brief roept Vermeend op tot loonmatiging. CNV-bestuurder Rienk van Splunder gooit Vermeend bemoeizuchtig gedrag voor de voeten.

Van Splunder: 'De onderhandelingen in veel bedrijfstakken zijn nog volop gaande. Daarin nemen we onze verantwoordelijkheid door ook uitvoering te geven aan afspraken die in de Stichting zijn gemaakt. Als we kiezen voor een onbegrensde loonontwikkeling schieten we in onze eigen voet. Daarnaast is het sluiten van CAO's ten principale voorbehouden aan de sociale partners en niet aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is ongepast dat hij zich hiermee bemoeit.' Het CNV vindt dat de brief van Vermeend eerder contraproductief werkt dan dat het een positieve bijdrage levert aan de lopende onderhandelingen. 'Als de minister zich zorgen maakt, had hij beter kunnen kiezen voor overleg met de sociale partners dan voor een brief. De minister moet zich de vraag stellen of het terecht is dat hij zich zo druk maakt. De gemiddelde loonstijging is nog altijd lager dan de inflatie, die voor een belangrijk deel door de overheid zelf is veroorzaakt', aldus Van Splunder.

Volgens Van Splunder had Vermeend zijn tijd beter kunnen besteden. 'In onze aanbevelingen van december voor het arbeidsvoorwaardenoverleg 2001 hebben wij ingehaakt op de suggestie van Vermeend om te komen tot een fiscale faciliteit voor winstdelingsregelingen of vergelijkbare regelingen in de collectieve sector. Tot op heden is er van de kant van het kabinet nog nauwelijks een concrete suggestie gedaan, laat staan dat er afspraken zijn gemaakt. Het is zelfs zo dat het overleg op ambtelijk niveau is opgeschort in afwachting van nader overleg tussen de ministers van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het was dus beter geweest als minister Vermeend de tijd die hij besteed heeft aan het schrijven van de brief aan de Stichting van de Arbeid, had gebruikt om het overleg over de fiscale faciliteit uit een impasse te halen.


Meer informatie voor de parlementaire / sociaal-economische redactie:

CNV-woordvoerder Karin Jansen: 06 - 53 400 399
Bestuurder Rienk van Splunder: 06 - 53 71 05 34.

21 mrt 01 16:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie