Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dunnedarmtransplantaties naar Groningen

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
College voor zorgverzekeringen

Dunnedarmtransplantaties naar Groningen
20 maart 2001 .
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) adviseert minister Borst van VWS het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) een vergunning te verlenen voor het uitvoeren van dunnedarmtransplantaties. Daarmee wordt dit het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze transplantaties gaat uitvoeren. Dit is besloten in de vergadering van het CVZ-bestuur op 22 maart 2001.

Dunnedarmtransplantaties werden tot nu toe niet in Nederland uitgevoerd, omdat er te weinig kennis over beschikbaar was. Op basis van internationale wetenschappelijke literatuur en de kennis die het Academisch Ziekenhuis Groningen hierover heeft opgedaan, concludeert het CVZ nu dat deze transplantaties inmiddels zover zijn ontwikkeld dat ze binnen de reguliere zorg geïntroduceerd kunnen worden. Gezien de beperkte ervaringen op dit terrein is verder onderzoek nog wel wenselijk. Aansluiting bij een internationaal studieverband en een intensieve nazorg van de eigen patiënten blijft daarom nodig.

In Nederland is volgens het CVZ op dit moment hooguit plaats voor één centrum voor dunnedarmtransplantaties. Dit vanwege het geringe aantal patiënten dat hiervoor in aanmerking komt en het te verwachten beperkte aanbod van donor-organen. Verder moet zo'n centrum ook ervaring hebben met levertransplantaties bij zeer jonge kinderen. Er is namelijk een apart indicatiegebied voor zeer jonge kinderen die een combinatie van een dunnedarmtransplantatie en een levertransplantatie nodig hebben. Het AZG voldoet zowel aan de eisen die nodig zijn voor het uitvoeren van dunnedarmtransplantaties als aan de benodigde ervaring met levertransplantaties bij kinderen. Het CVZ adviseert om één jaar na de aanvang van het programma een eerste evaluatie uit te voeren.

Auteur: John van der Pas, telefoon 020 - 3475605
Mutatiedatum 22/03/01 11:58:09

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie