Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer afspraken over kinderopvang in CAO's

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Directie Sociale Zaken Voorlichting, en Bibliotheek en Werkgelegenheid Documentatie

22 maart 2001 Nr. 01/049

Meer afspraken over kinderopvang in CAO's

Het aantal CAO's met concrete afspraken over kinderopvang is toegenomen van 55 procent in 1998 en 56 procent in 1999 tot ongeveer 60 procent in 2000. In veel gevallen is de toegankelijkheid van de regelingen vergroot of het beschikbare budget verhoogd. Er zijn nauwelijks nog CAO's die kinderopvang alleen voor vrouwen of alleenstaande mannen regelen. Werkgevers geven voor het ontbreken van een kinderopvangregeling in hun bedrijf als belangrijkste reden dat werknemers niet hebben aangegeven behoefte te hebben aan zo'n regeling.

Dit blijkt uit voorlopige resultaten van een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar afspraken over arbeid en zorg in CAO's en een onderzoek onder 1800 werkgevers gedaan door Research voor Beleid. Staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de cijfers, mede namens staatssecretaris Vliegenthart van VWS aan de Stichting van de Arbeid gestuurd, zodat ze gebruikt kunnen worden voor de CAO-onderhandelingen in 2001. De definitieve rapportages van beide onderzoeken worden in het voorjaar verwacht.

Uit het bedrijvenonderzoek blijkt dat werkgevers niet altijd op de hoogte zijn van de CAO-afspraken over kinderopvang in hun sector. Zo geeft de helft van de onderzochte werkgevers in de bouw aan geen kinderopvangregeling te hebben, terwijl de CAO daar wel in voorziet. Ook blijkt dat een actieve opstelling van werknemers van belang is. Van de werkgevers geeft 65 procent aan dat ze een kinderopvangregeling zou treffen als de werknemers zouden aangeven daar behoefte aan te hebben. Niet alle werkgevers zijn van het belang van kinderopvang overtuigd: 35 procent van de onderzochte werkgevers is niet van plan een regeling te treffen.

De Stichting van de Arbeid heeft in oktober 1999 een aanbeveling over kinderopvang gedaan aan CAO-partijen.
Op basis daarvan heeft het kabinet zijn vertrouwen uitgesproken in de inspanningen van sociale partners om het aantal concrete afspraken over kinderopvang in CAO's en bedrijfsregelingen te vergroten. Op termijn zou in 90 procent van de CAO's en bedrijfsregelingen een concrete kinderopvangafspraak gemaakt moeten zijn. Verstand schrijft aan de Stichting dat het ondanks de positieve ontwikkelingen nog de nodige inspanningen zal vergen om dit gewenste niveau te bereiken.

De volledige tekst van de brief aan de Stichting van de Arbeid over kinderopvang staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op 'Officiele publicaties' in de linker knoppenbalk).

Samenvatting

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie