Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslag aanbesteding Laakhaven West Den Haag bekend

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-03-20: Uitslag van aanbesteding Laakhaven West bekend

Het College van B&W van de gemeente Den Haag heeft een keuze gemaakt in de aanbesteding van het plan Laakhaven-West. Het stelt voor om Johan Matser Projectontwikkeling BV te Hilversum, te selecteren als ontwikkelaar voor de eerste fase van het plan. Op 22 maart bespreekt de Commissie Economie en personeel het voorstel, op 29 maart beslist de Gemeenteraad.

De gemeente Den Haag heeft het plan Laakhaven-West in oktober 1999 gepresenteerd. Intensief ruimtegebruik en het creëren van werkgelegenheid zijn belangrijke uitgangspunten.

Het omvat de nieuwbouw van totaal 87.165m² bedrijfsruimte voor het Midden en Kleinbedrijf en ongeveer 130 woningen. De geschatte toename van het aantal arbeidsplaatsen bedraagt 2000. De totale investering voor dit project bedraagt ca. NLG 350,00 miljoen (EUR 158,82 miljoen) Hiervoor wordt de verouderde bedrijfsruimte gesloopt. In het voorjaar van 2000 besloot de gemeente een ontwerp- en ontwikkelingsopdracht uit te schrijven. De opdracht was een uitwerking te maken binnen de voorwaarden van het plan van de gemeente.

Johan Matser Projectontwikkelaar BV werkt met architect R. MacCreanor van architectenbureau MacCreanor Lavington Architects uit Rotterdam. Het ontwerp is geïnspireerd op het concept van het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Ook dit gebouw heeft gestapelde bedrijfsbebouwing waarin de infrastructuur voor goederenvervoer is opgenomen. Het ontwerp omvat drie bedrijfsgebouwen met een onderscheid tussen een onder- en een bovenbouw.

De onderbouw is acht meter hoog en wordt op een aantal plaatsen onderbroken door hellingbanen en binnenhoven. In de binnenhoven zijn expeditie voor zwaar verkeer en goederenliften naar de bovenbouw opgenomen.

De bovenbouw bestaat uit twee lagen van beide 3.60 meter hoog. Hierdoor, en door de situering aan galerijen en de materiaalkeuze ontstaan meer kantoor- achtigeruimtes.

Voor parkeren is tussen de onder- en de bovenbouw ruimte gemaakt. Het dak blijft autovrij, hier is een beloopbaar grasdak gecreëerd.

Voor de gevels van de bedrijfsruimte op de begane grond en het tweede maaiveld is veel gebruik gemaakt van glas; het gebouw kan s avonds goed verlicht blijven.

Beide monumentale panden in het centrale deel van het plan worden gerenoveerd.

Het plan voor Laakhaven West omvat het grootste binnenstedelijk bedrijventerrein met dubbel grondgebruik in Nederland. In 1999 is Laakhaven -West uitgeroepen tot voorbeeldproject in het Stimuleringsprogramma Intensief Ruimtegebruik van het Ministerie van VROM.

De bouw van deelplan begint naar verwachting in het tweede kwartaal van 2002.

last update: 12 april 2001 ;pag.: 6767; auteur: 112 12 april 2001 - pag. 6767 - 112

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie