Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Poëziecircus in Ekko Utrecht; the Pillowcase

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

persbericht

Poëziecircus in Ekko; the Pillowcase

Neem een kussen mee, want de Underground is hard! Op donderdag 22 maart, midden in de Boekenweek, treedt het Poëziecircus op in Cultuurpaleis Ekko in Utrecht met extra veel vernieuwende poëzie. Een mixage van de meest uiteenlopende schrijvers, dichters en muzikanten zal de poëzie een nieuwe naam geven. Ervaren toptalenten als Ruben van Gogh en Tommy Wieringa brengen hun werk ten gehore. Cabaretier, columnist en entertainer Micha Wertheim verzorgt een verrassingsoptreden. Conceptinuity Epifoon II, NePolsound en, Martin Aart de Jong, SalonViolist Olav Quist en DJ Jan leggen de link tussen poëzie en muziek. Een speciale plaats is ingeruimd voor dichters die in eigen beheer uitgeven, zoals Niels de Jong en Barry Fitton. Hiermee geeft het Poëziecircus gehoor aan De Vrije Boekendagen , het alternatief voor de boekenweek dat Cultureel Centrum de Badcuyp in Amsterdam organiseert. Het Poëziecircus maakt echter bewust geen onderscheid tussen literatoren bij een grote uitgeverij en schrijvers die hun werk zelf publiceren. Voor het Poëziecircus staat de podiumkwaliteit van de artiesten voorop. Waar elders de grote vaderlandse literatuur verstikt wordt in holle frasen en stoffige leeszalen, slaat het Poëziecircus geestdriftig het stof van de Poëzie.

Komt dat zien-Komt dat zien-Komt dat zien-Komt dat zien-Komt dat zien-Komt dat zien (En neem een kussen mee)Datum: donderdag 22 maart

Aanvang: 20.30 uur

Locatie: Ekko

Bemuurde Weerd wz 3, Utrecht (nabij de Oude Gracht)

Reserveringen: (030) 231 74 57

Entree: fl 12,50/ fl 10, -

Informatie: PR: Michaël Stoker, 06 22 49 22 83 / ignarus@wxs.nl

coördinatie: Gina van den Berg (030) 606 55 74/ (06) 24 52 66 23)

E-mail: poeziecircus@hotmail.com

Zie ook: www.ekko.nl

De artiesten:

Tommy Wieringa

Deze schrijver, dichter en podiumspreker wordt steeds vaker herkend sinds hij een wekelijkse column heeft in het dagblad Spits! . Dit najaar komt zijn derde roman uit bij uitgeverij Podium. Voor VPRO s Goede Daden bij Daglicht schreef Tommy Wieringa het filmscenario Laatste wolf . Daarnaast publiceert hij reisverhalen, hoorspelen, gedichten en journalistieke artikelen. Hij trad ondermeer op tijdens de festivals Crossing Border, Winterschrift, Double Talk, De Nachten en Lowlands.

Martin Aart de Jong, DJ Jan en SalonViolist OlavQuist

Cultureel Centrum de X in Leiden is het thuishonk voor Martin Aart de Jong. Samen met DJ Jan en SalonViolist Olav Quist verzorgt hij een optreden waar het begrip poëzie het verwachtingsvermogen zal overstijgen en waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. De meeslepende volzinnen komen soms met een snelheid van een spervuur, dan weer rustig als een kabbelend beekje. Een voorproefje van zijn werk is te vinden in zijn jongste bundel: Alle Tijd .

Micha Wertheim

Alvast een daverend applaus voor deze entertainer en Nederlands enige nog levende radio-feuilletonnist.

Micha Wertheim verhaalt in het VPRO radioprogramma de Avonden van de avonturen van Naomi. Als columnist en performer bij Toomlers Comedy Train kun je van hem wel enig gegoochel met woorden verwachten, maar met een pakje kaarten kan hij het ook. Wat hij op 22 maart uit zijn hoge hoed tovert, blijft nog even een verrassing.

Barry Fitton s Exploding Galactic Productions

Een echt underground optreden van de Engelse dichter Barry Fitton en muzikante Barbie Norden met podiumervaring sinds de jaren 70. Barry trad op van Oslo tot Calcutta tot New Mexico, terwijl Barbie met folk uitdrukking gaf aan haar seksueel-politieke denkbeelden. Samen schudden ze het publiek wakker. Rock and Roll, baby!

Niels de Jong

Niels de Jong is niet de schepper van z n gedichten, maar eerder een kraker die bezit neemt van de woorden en alle aspecten van z n geest erin onderbrengt. Een alternatieve dichter dus, maar wel een die graag elke dag douchet. In zijn gedichten experimenteert Niels met de expressiviteit van de podiumpoëzie en de intimiteit van het vers op papier.

Conceptinuity Epifoon II

Een spannende voorstelling waarin muzikanten, dichters en percussionisten in een unieke combinatie en eenheid zullen optreden. Woorden, tonen en klanken worden ter plekke omgebogen tot een nieuw soort poëzie. Oud-Poëziecircusdirecteuren Vincent Kramer en Tim van der Veer vormen de drijvende kracht achter de formatie. Vaststaat dat de bezoekers van het Poëziecircus meer dan ooit een beroep zullen moeten doen op al hun zintuigen.

Ruben van Gogh

Hij schrijft gedichten die beginnen te dansen als hij ze voordraagt , schreef Het Parool over Ruben van Gogh. Deze Man van Taal kraste zijn handtekening definitief in het keiharde massief van de vaderlandse poëzie. Hij hield een vurig pleidooi voor de Podiumpoëzie in de bloemlezing Sprong Naar de Sterren . Zelf publiceerde hij, naast vertalingen van onder meer Jacques Prévert ( Ik heb je lief ), de bundels Man van Taal en De hemel in, de hemel uit . Zijn nieuwste werk, Zoekmachines, zal in 2002 verschijnen.

NePolsound

Dat voor poëzie woorden soms ontoereikend zijn, bewijst NePolsound. Deze percussieband ontlokt de wonderlijkste klanken en ritmes aan zijn instrumenten. De muziek ontstaat waar het publiek bij is. Je trommelvliezen zullen nooit meer dezelfde zijn.

Wat is het Poëziecircus?

Stichting Het Poëziecircus is in 1996 opgericht vanuit het gemis aan goed georganiseerde voorstellingen waarbij meerdere podiumkunsten met elkaar geïntegreerd worden. Het Poëziecircus is een culturele organisatie die in opdracht of op eigen initiatief jaarlijks ongeveer acht multidisciplinaire theatervoorstellingen organiseert.

Elke voorstelling is een unieke combinatie van verschillende podiumkunsten zoals poëzie, muziek, cabaret, proza, dans, audiovisuele en beeldende kunst. Talenten op deze gebieden wisselen elkaar in hoog tempo af. of komen in onvermoede nieuwe combinaties aan bod. De diversiteit zit niet alleen in de programmering maar ook in de locatie. De voorstellingen vinden plaats in theaters en café s maar ook "op locatie" op straat, in old timers of op kerktorens.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie