Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Legionella-bacterie aangetroffen in watersysteem KLM-Boeing

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: KLM
Zoek soortgelijke berichten
KLM


01/014


KLM CONTROLE OP WATERKWALITEIT BLIJKT NOODZAKELIJK

AMSTELVEEN 22 maart, 2001 - KLM voert met vaste regelmaat niet wettelijk voorgeschreven inspecties uit naar de waterkwaliteit aan boord van haar vliegtuigen. Sinds enige tijd test KLM haar watersystemen ook op de aanwezigheid van de legionella bacterie. Dit KLM-initiatief is ook geen voorschrift, maar is ingegeven door de recente ontdekking van deze bacterie op diverse plaatsen in de Nederlandse samenleving.

Voor het eerst is komen vast te staan dat de legionella-bacterie zich bij één vliegtuig in het watersysteem bevond. De concentratie is weliswaar verhoogd, maar het besmettingsgevaar voor passagiers en personeel is verwaarloosbaar. Het drinken van dit water leidt niet tot een besmetting met de bacterie. Besmettingsgevaar ontstaat uitsluitend bij inademing van verneveld en legionella-houdend water. De waterdruk aan boord is echter dermate laag dat op de reguliere tappunten geen verneveling van water ontstaat. Waterdamp als gevolg van kokend water vormt ook geen risico voor de gezondheid, omdat de bacterie bij dergelijke hoge temperaturen wordt gedood.

Niettemin heeft KLM het voorval gemeld bij vliegtuigfabrikant Boeing en de Nederlandse Gezondheids- en Luchtvaartautoriteiten. KLM heeft daarbij in overweging gegeven om een testprocedure in het leven te roepen. KLM is namelijk van oordeel dat dit ook wereldwijd de andere luchtvaartmaatschappijen kan overkomen.

Vooruitlopend op eventuele initiatieven van Boeing of de Nederlandse autoriteiten heeft KLM de controle op de waterkwaliteit in het wereldwijde KLM-netwerk geïntensiveerd. Watersystemen van vliegtuigen die onder verdenking staan worden onmiddellijk op de Luchthaven Schiphol gedesinfecteerd en doorgespoeld.

AMS/DR/HB

CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Assistant to Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Internet: (secr.mediarelations@klm.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie