Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gouden tips van bewoners voor De Mare

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Alkmaar
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Alkmaar


22 maart 2001

Gouden tips van bewoners voor De Mare

Op 23 januari is er een succesvolle en goed bezochte wijkavond gehouden in De Mare ter voorbereiding van het wijkperspectief. Er zijn op die avond veel reacties van bewoners binnengekomen. De Stichting de Wijkraad de Mare, de projectwethouder voor de Mare en de wijkcoördinator hebben alle ingediende gouden tips beoordeeld, criteria opgesteld en op basis van die criteria een nominatie en selectie gemaakt.

Bij de beoordeling is erop gelet dat de tip snel en zichtbaar uitvoerbaar moet zijn; het idee moet op brede steun vanuit de wijk kunnen rekenen en het moet bijdragen aan een positieve uitstraling van de wijk. Uit alle bijdragen zijn er vier geselecteerd die geheel of gedeeltelijk aan deze criteria voldoen.


1. archeologische vondsten zichtbaar maken, van mevrouw Helmondt Houten palen op het speelterrein aan de Wielingenweg (ter hoogte van de nummers 290-320) herinneren aan een archeologische vondst die is gedaan bij de bouw van de wijk. Dit is echter in de wijk niet bekend. De tipgeefster stelt voor om met behulp van een bord en publiciteit bekendheid te geven aan deze geschiedenis van de wijk. Navraag bij de gemeentelijk archeoloog leert dat op die plek vondsten zijn gedaan uit de bronstijd (1000 voor Christus). De houten palen zijn aangelegd om te herinneren aan de boerderij die daar ooit heeft gestaan. Het is echter in de vergetelheid geraakt. Alle opgravingen die toen zijn gedaan, zijn bewaard gebleven bij de gemeente en in principe geschikt om tentoon te stellen. Deze tip voldoet aan alle criteria en zal worden uitgevoerd. De uitvoering ervan biedt de mogelijkheid om de wijk op een positieve manier in de aandacht te brengen en bovendien is gezamenlijke geschiedenis een binding voor de toekomst. Het onderwerp kan ook op allerlei manieren worden uitgewerkt, zoals een tentoonstelling over de opgravingen en geschiedenis van de wijk, projecten met scholen.

2. jongeren betrekken bij de buurtbeheerteams en de wijkraad De ervaring leert dat jongeren niet geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan vaste vergadercircuits. Wel zijn er de afgelopen jaren prima ervaringen opgedaan in de samenwerking met jongeren op onderwerpen die hen aanspreken. De Stichting de Wijkraad de Mare zal een werkgroep instellen waarin die samenwerking met jongeren op de thema's die hen aangaan, gestalte zal krijgen.
3. een aansprekende naam voor het plein in het winkelcentrum bedenken en een muziekgelegenheid op het plein realiseren van de heer Jansen
De uitvoering van deze tip levert een goede bijdrage aan de positieve uitstraling van het winkelcentrum. De ideeën kunnen zeker op draagvlak rekenen, de uitvoerbaarheid is echter afhankelijk van de planvorming voor het winkelcentrum. Het idee wordt meegegeven aan de projectgroep die de plannen voor het winkelcentrum gaat uitwerken.

4. ijsbaan in de Rekerhout van mevrouw Wilschut-Leeuwenburg De tipgeefster stelt voor om een stuk groen in de Rekerhout bij vorst te laten onderlopen zodat er een ijsbaan ontstaat. Een ijsbaan in de buurt spreekt zeer aan. De uitvoerbaarheid moet echter onderzocht worden, want er komt veel kijken bij het aanleggen van zo'n voorziening. Dan moet vooral worden gedacht aan vergunningen, technische aanpassingen en beheer. Aan de afdeling wijkbeheer wordt gevraagd hiernaar een onderzoek te doen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie