Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regionale stakingsdag kleinmetaal

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BONDGENOTEN

FNV: Regionale stakingsdag kleinmetaal

Regionale stakingsdag kleinmetaal

Actiebereidheid blijft groeien

De actiebereidheid in de sector Metaal & Techniek blijft onverminderd groeien. Donderdag worden in Terneuzen zo'n 500 stakers verwacht op een regionale stakingsdag. Onderhandelaar van FNV Bondgenoten, Anja Jongbloed, zal de stakers toespreken. Jongbloed: 'De werknemers laten de afgelopen weken zien dat het echt menens is. Zij willen die goede CAO en gaan daar ook voor staan. Ik heb respect voor hun vasthoudendheid'.
In Terneuzen komen de werknemers van 15 verschillende bedrijven uit Zeeuws Vlaanderen samen.

Plaats: Markt in Terneuzen (Centrum)
Tijd: 10.30 tot 13.00 uur (inschrijven stakers vanaf 09.00 uur) Datum: Donderdag 22 maart 2001

Ook op andere plaatsen in Nederland wordt morgen gestaakt. In Leek, Arnhem, Zwolle, Hengelo, Dokkum, Assen, Hilversum en Amsterdam wordt het werk neergelegd. FNV Bondgenoten verwacht, verspreid over die plaatsen, 350 stakers. Met de stakers van donderdag erbij hebben deze week al zo'n 2.000 werknemers het werk neergelegd. Vrijdag komen daar nog weer nieuwe stakers bij. Veel bedrijven liggen tijdens een staking geheel stil omdat de rest van het personeel een vrije dag neemt.

Individuele werkgevers pleiten ervoor dat er weer onderhandeld moet worden. GTI, de grootste werkgever in de sector, heeft in een brief aan het personeel laten weten, de voorstellen van de vakbonden redelijk te vinden. De werkgeversorganisatie beweert dat de bonden zijn uitgenodigd voor overleg. FNV Bondgenoten heeft echter geen uitnodiging ontvangen om weer aan tafel te gaan. Daarnaast is de eis van de vakbonden, om het eindbod van 7 februari jl. in te trekken, nog steeds niet gehonoreerd. FNV Bondgenoten is van mening dat het dan ook geen zin heeft om te onderhandelen. Het eindbod is afgewezen door de leden.

De werkgeversorganisaties zeggen dat de voorstellen van de vakbonden een kostenstijging van 20 procent zou veroorzaken. Er wordt dan met name gewezen op het scholingsvoorstel. Dat is een onjuiste voorstelling van zaken. Vakbonden stellen voor een individueel scholingsbudget beschikbaar te stellen van f 5.000,- per jaar. Dat betekent geen kostenstijging van f 5.000,- per jaar. Dat bedrag is voor de werkgever fiscaal aftrekbaar en nu geven werkgevers ook geld uit aan scholing van het personeel. Huidige scholingsplannen zijn onderdeel van het voorgestelde budget. Daarnaast zal niet iedere werknemer het budget volledig gebruiken.

Voor meer informatie:

Rutger Meijer, actie coordinator FNV Bondgenoten: 030-2738484 of
06-22973940
Inge Freriksen, voorlichting FNV Bondgenoten: 030-2738257 of
06-51405811

21 mrt 01 12:26

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie