Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Controle doelen noodzakelijk voor succes Grotestedenbeleid

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

Controle op bereiken doelen noodzakelijk voor succes GSB


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 22 maart 2001
De VVD-fractie vindt dat het stellen van meetbare doelen noodzakelijk is voor het succes van het Grotestedenbeleid. De VVD vindt een gedegen controle van de bereikte resultaten echter minstens zo belangrijk.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft met interesse kennisgenomen van het rapport van de Algemene Rekenkamer (ARK) over het Grotestedenbeleid (GSB). De VVD deelt de mening dat het stellen van meetbare doelen voor het GSB noodzakelijk is. De VVD vindt het minstens zo belangrijk dat de uitvoering van het GSB gedegen wordt gecontroleerd en dat verantwoording wordt afgelegd over de bereikte resultaten.

De VVD vindt - net als de Rekenkamer - dat Rijk en gemeenten verschillende verantwoordelijkheden hebben voor de uitvoering van het GSB. Het Rijk schept primair voorwaarden, maar is ook medeverantwoordelijk voor de resultaten van het GSB. De uitvoering daarentegen ligt bij de gemeenten. Daarom is het voor de VVD van belang dat duidelijk wordt hoe effectief het GSB is en welke factoren daarvoor verantwoordelijk zijn.

De VVD heeft de afgelopen jaren in verschillende debatten over het GSB benadrukt dat vooral de doelstellingen van de gemeente helder en meetbaar moeten zijn. Immers, als er in gemeenten geen meetbare doelstellingen zijn geformuleerd, kan de gemeenteraad haar controlerende taak niet uitvoeren. En juist op lokaal niveau moet het GSB uitgevoerd worden. De VVD wil daarom weten hoe gemeenteraden de uitvoering van het GSB op dit moment controleren.

'Men kan op Rijksniveau nog zulke mooie doelstellingen formuleren, als het op het lokale niveau niet wordt uitgevoerd en gecontroleerd, komt er van het voorgenomen beleid niets terecht', aldus VVD-woordvoerder Jan Rijpstra.

De VVD onderschrijft de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer en is van mening dat de minister hiermee zijn voordeel moet doen. Het rapport is voor de VVD wel aanleiding om bij de minister aan te dringen op het vervroegen van de tussenstand-rapportage, die gepland is in het voorjaar van 2002. De VVD wil deze tussenstand graag nog in 2001 ontvangen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie