Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minister Netelenbos krijgt opmerkelijk advies van jongeren

Datum nieuwsfeit: 22-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

YOUNG WORKS BV

Minister Netelenbos krijgt opmerkelijk advies van jongeren


- persbericht 22 maart 2001 -

Minister Netelenbos krijgt opmerkelijk advies van jongeren

Straks ook rijbewijs voor bromfietsers en scooters

Vanmiddag gingen 150 jongeren met Minister Netelenbos in discussie over hun ideeën op het gebied van verkeersmaatregelen en verkeersveiligheid.75% van de aanwezige jongeren vond dat er een praktijkexamen voor de brommer moet worden ingevoerd. Minister Netelenbos liet weten dat ze aan het bekijken is hoe haar ministerie dit kan invoeren.

Minister Netelenbos vindt daarnaast dat scholen in het voortgezet onderwijs de mogelijkheid zouden moeten bieden om het theoriecertificaat voor brommer of autorijbewijs te halen.

Opmerkelijke adviezen van de jongeren waren verder:
- Meer blauw op straat rond de sluitingstijd van discotheken .
- Het opnemen van een verplichte cursus over alcohol en verkeer als onderdeel van het rijexamen.

- Een puntensysteem waarbij meerdere verkeersovertredingen leiden tot de inname van het rijbewijs

- 52% van de jongeren vindt dat de hoogte van verkeersboetes gekoppeld moet worden aan het inkomen. Tineke Netelenbos zelf reageerde hier negatief op :Ik verdien best een goed salaris, maar als ik 1000 gulden moet betalen bij een verkeersovertreding, koop ik daar liever iets moois voor. Dat is teveel. De aanwezige jongeren adviseerden om ook ook meer alternatieve straffen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een verplichte verkeerscursus bij bromfiets- en scooterovertredingen.
Er moet meer geïnvesteerd worden in jongerenvoorlichting over verkeersveiligheid.

Jongeren Expertmeeting
150 jongeren tussen de 16 en 25 jaar namen vandaag deel aan een Jongeren Expertmeeting, waarbij ze een dag lang hebben gebrainstormd over verschillende onderwerpen zoals: alcohol & drugs in het verkeer, bromfietsers en risicos, het auto- en motorrijbewijs, straf en preventie, technologie en verkeersveiligheid, agressie in het verkeer en de inrichting van de openbare ruimte.

ANWB en 3VO
Behalve aan de minister werden de uitkomsten verder gepresenteerd aan de heer Van Woerkom, directeur van de ANWB, en de heer Van der Doef, voorzitter van de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Zij waren het vaker eens met de minister dan met de jongeren.

TeamAlert
Deze Jongeren Expertmeeting vond plaats op initiatief van TeamAlert, het jongerenteam voor verkeersveiligheid. Dit jongerenteam van twee meiden en drie jongens heeft de uitdaging aangenomen om dit jaar verkeersveiligheid onder de aandacht van leeftijdsgenoten te brengen (16 - 24 jaar). Daarnaast zorgen ze ervoor dat de mening van jongeren onder de aandacht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat komt.

Jongeren zijn een kwetsbare groep
Ieder jaar belanden duizenden jongeren met ernstige verwondingen in ziekenhuizen en sterven er gemiddeld 250 in het verkeer. Jongeren zijn de meest actieve groep op de weg, maar ook de meest kwetsbare. Jongeren zijn in de meerderheid op brommers en scooters, vormen de grootste groep beginnende bestuurders en nemen gemiddeld meer risicos dan andere leeftijdsgroepen.
Op 9 juni dit jaar zal TeamAlert een concert organiseren voor 2500 jongeren die in het verkeer een leeftijdsgenoot hebben verloren.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie