Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dubbelslag overlastbeperking en gezondheidsbevordering

Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

22 februari 2001 Nieuwe wijn in nieuwe zakken: Studiemiddag op 22 maart in Utrecht
Gemeentelijk alcoholbeleid: de dubbelslag van overlastbeperking en gezondheidsbevordering
De universiteit van Maastricht heeft op verzoek van het NIGZ onderzoek uitgevoerd naar de achtergronden van overmatig alcoholgebruik van jongeren tijdens hun vakantie. Een conclusie van dat onderzoek is dat gemeenten, politie, horecaondernemers en recreatiehouders een sleutelrol kunnen spelen in het terugdringen van alcoholoverlast. Niet alleen de voorlichting aan excessief drinkende jongeren maar ook het optimaal benutten van gemeentelijke regelgeving kunnen zowel leiden tot minder overlast als tot een beperking van gezondheidsrisicos.

Op de studiedag 'Nieuwe wijn in nieuwe zakken' zal Prof. Ronald Knibbe van de Universiteit Maastricht uiteenzetten wat het nieuwe onderzoek naar de achtergronden van excessief alcoholgebruik op Texel, Terschelling, Noordwijk en Valkenburg heeft opgeleverd. Hij komt met originele voorstellen voor een nieuwe aanpak van alcoholpreventie op gemeentelijk niveau.
De heer Boudewijn Kustner, Inspecteur van de Keuringsdienst van Waren van VWS zal uiteenzetten welke mogelijkheden de nieuwe Drank- en Horecawet biedt voor gemeenten voor gemeenten die een daadkrachtig alcoholpreventiebeleid willen voeren. De nieuwe wet staat de gemeenten in dit opzicht meer toe dan de vorige wet. Ook zal hij ingaan op de perikelen rondom de naleving van de Drank- en Horecawet. Als derde spreker zal Drs. Janhuib Blans van de Jellinek de casus Amsterdam behandelen. Hij zal o.a. citeren uit de nieuwe alcoholnota van de Amsterdamse PvdA fractie, een nota die een lans breekt voor een doortastende gemeentelijk aanpak van het excessief gebruik van de legale drug alcohol.

De studiedag over gemeentelijk alcoholbeleid wordt georganiseerd door het project Alcoholvoorlichting en Preventie (AVP) van het NIGZ en is bedoeld voor gemeenteraadsleden, gemeenteambtenaren, horecaondernemers en regionale en gemeentelijke professionals die willen bijdragen aan het terugdringen van excessief drinkgedrag. Zie voor informatie over de huidige Drank- en Horecawet: www.alcoholvoorlichting.nl

Programma studiedag 'Nieuwe wijn in nieuwe zakken' 22 maart 2001:


- Prof. R.A, Knibbe, hoogleraar sociale epidemiologie alcohol- en druggebruik, capaciteitsgroep Medische Sociologie/IVO-UM, Universiteit Maastricht; Grenzen en begrenzen: nut en noodzaak van gemeentelijk beleid ter preventie van overmatig drankgebruik van jongeren.


- B. M, Kustner, Inspecteur Keuringsdienst van Waren (KVW) afdeling Food: De nieuwe Drank- en Horecawet als instrument voor een gemeentelijk alcoholpreventiebeleid.


- Drs. Janhuib Blans, hoofd Preventie Jellinek: Amsterdam maakt zich sterk voor een nieuwe aanpak van een oude drug.

Elke spreker beschikt over 15 minuten waarna er volop ruimte is voor het stellen van vragen en discussie. De discussie staat onder leiding van Wim van Dalen, alcohol-campagneleider van het NIGZ

Aanmelden:
U kunt zich aanmelden voor de studiedag door u op te geven bij het Cursus- en congresbureau van het NIGZ, Postbus 500, 3440 AM Woerden. Faxnummer: 0348-437677; Emailadres: (ccb@nigz.nl). Er kunnen maximaal 100 mensen deelnemen. Inschrijving geschiedt naar volgorde van binnenkomst. U ontvangt een bevestiging en een routebeschrijving

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie