Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Videocameratoezicht in Goes in gebruik

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Goes

Persbericht

27 februari 2001

Videocameratoezicht in Goes in gebruik op 23 maart 2001.

Op vrijdag 23 maart 2001 stelt burgemeester drs. D.J. van der Zaag het videocameratoezicht in het Goese uitgaanscentrum officieel in werking. De bijeenkomst is om 10.30 uur in het politiebureau, Valckeslotlaan 6 te Goes.

Voorafgaand aan de officiële ingebruikname is er op zaterdag 10 maart a.s. tussen 11.00 en 15.00 uur een beeldpresentatie in het stadhuis aan de Grote Markt. In het stadhuis wordt een proefopstelling met beeldschermen gemaakt, zodat bewoners, ondernemers en bezoekers in het toezichtgebied met eigen ogen (eenmalig) naar de camerabeelden kunnen kijken zoals dat straks in het politiebureau het geval is. Bovendien geven medewerkers van het bedrijf dat de camera's heeft geïnstalleerd daarbij uitleg. Medewerkers van de gemeente en de politie zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Om de stad veiliger en gezelliger te maken hebben de gemeente Goes, Politie Zeeland en het Openbaar Ministerie besloten over te gaan tot extra toezicht in de vorm van camera's. In het uitgaansgebied in de Goese binnenstad zijn zestien kleurencamera's geplaatst. Het gebied is te herkennen aan de bordjes 'cameratoezicht'. De camera's hangen op de Grote Markt en op alle aan- en afvoerwegen naar en van de Grote Markt. Daarnaast hangen er ook camera's in de omgeving van de Oude Vismarkt, de St. Jacobstraat en het kadengebied. De camera's zijn in werking van donderdagavond tot en met zondagmorgen tussen 22.00 en 06.00 uur en tijdens evenementen, zoals de Goese kermis.

De politie kan in geval van (dreigende) ordeverstoringen meekijken en de camera's actief besturen. Hierbij kan zij inzoomen op eventuele probleemlocaties en lopende personen volgen. De politie kan daardoor snel en effectief reageren en zo heel gericht de agenten die op straat surveilleren naar de bewuste plek sturen om escalatie te voorkomen of in te grijpen. Achteraf kunnen de beelden weer behulpzaam zijn bij eventuele aanhoudingen en zelfs als bewijsmateriaal dienen in geval van een rechtszaak. Alle beelden worden daarom opgenomen, zodat in ieder geval achteraf kan worden geconstateerd welke personen betrokken waren bij onregelmatigheden. Het beeldmateriaal wordt na 24 uur gewist.
De beelden kunnen langer worden bewaard wanneer zich een calamiteit heeft voorgedaan.

De Nederlandse privacywetgeving stelt strenge eisen aan cameratoezicht in de openbare ruimte. De gemeente Goes en Politie Zeeland voldoen aan de privacyvoorschriften die de landelijke Registratiekamer stelt. Dit is vastgelegd in het 'Reglement Cameratoezicht gemeente Goes'.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie