Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie over ICT 'Hoe herkent een computer een koe?'

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Giving eyes tot ict! or How does a computer recognize a cow
Datum vrijdag 23-03-2001
Tijd 12:00 uur

Promovendus B.A.M. Schouten

Promotor prof. dr. M.S. Keane

De explosieve groei van beschikbare informatie maakt het wenselijk dat we op een meer inhoudelijke manier naar visuele informatie kunnen zoeken. De promovendus gaat in zijn proefschrift - gepresenteerd in de vorm van een interactieve cd - in op een aantal aspecten van content based image retrieval (CBIR). Deze methoden maken het mogelijk afbeeldingen in een database te zoeken op grond van gelijkenis met verschillende voorbeelden die de gebruiker heeft geselecteerd of bijvoorbeeld getekend heeft. Toepassingen van deze manier van zoeken zijn bijvoorbeeld mogelijk bij digitale televisie-archieven en bij het herkennen van verdachten aan de hand van compositietekeningen. Ook op onderdelen, zoals de herkenning van een scene-overgang in een video of de aanwezigheid van een object binnen een afbeelding, kan zinvol gezocht worden. Daarnaast zijn productdatabases mogelijk waarbij gebruiker op basis van zijn eigen smaak en voorkeur producten uitzoekt Textiel is een ander voorbeeld van iets wat moeilijk met trefwoorden, maar visueel goed geanalyseerd kan worden op basis van patronen die zich herhalen. De promovendus gaat in op theoretische en praktische aspecten van het visueel tonen en opzoeken van deze vormen van informatie in databases en op het web.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie