Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DaimlerChrysler AG brengt bussen met brandstofcel op markt

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
BedrijfsautoRAI

23-3-01

DaimlerChrysler AG brengt s werelds eerste bussen met brandstofcel op de markt

In april van vorig jaar werd de inzet aangekondigd van zon dertig door brandstofceltechnologie aangedreven bussen. Op 20 maart j.l. is dit demonstratieproject officieel van start gegaan met de deelnamebevestiging door vertegenwoordigers van de betrokken Europese busvervoermaatschappijen. Zij ondertekenden de koopcontracten voor elk drie stadsbussen van het type Mercedes-Benz Citaro met brandstofcelaandrijving. De contractafsluiting had plaats in Amsterdam, een stad die zeer nauw betrokken is bij dit geavanceerde project. Eind volgend jaar en in de loop van 2003 worden de bussen met de milieuvriendelijke en stille brandstofceltechnologie afgeleverd, onder meer aan het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB). Het gaat hierbij om een wereldprimeur: de eerste in kleine serie gebouwde voertuigen met brandstofcel die op de markt worden gebracht.

Behalve in Amsterdam zullen de Citaro-brandstofcelbussen ook worden ingezet in Barcelona, Hamburg, Londen, Luxemburg, Porto, Stockholm, Stuttgart en Reykjavik. Het zijn steden die geografisch en klimatologisch een waardevolle mix van onderzoeksresultaten kunnen opleveren bijvoorbeeld Porto en Stuttgart door het geaccidenteerde karakter, Reykjavik door de extreme koude. Amsterdam en Londen geven een goed gemiddelde.
De verwachting luidt dat EvoBus GmbH, een volle dochter van DaimlerChrysler AG die verantwoordelijk is voor de Europese busactiviteiten, op korte termijn onderhandelingen afsluit met nog meer in het project geïnteresseerde steden.

De verkoop van rond dertig brandstofcelbussen betekent een succesvolle intrede in de markt voor nieuwe technologie en bewijst de aantrekkelijkheid van het brandstofcelprincipe als milieuverantwoorde en doelmatige aandrijving van de toekomst, ook voor openbaar stadsvervoer, zegt Wolfgang Diez, directeur van Mercedes-Benz/Setra bussen, een divisie van DaimlerChrysler AG. Wij zijn zeer verheugd dat we onze klanten als eerste automobielfabrikant ter wereld deze baanbrekende technologie kunnen aanbieden voor de milieubelaste stadsgebieden. De deelnemende vervoerbedrijven zullen door dit project een voortrekkersrol vervullen. Zij grijpen de kans aan om met deze innovatieve techniek vroegtijdig ervaring op te doen op het gebied van zowel de voertuigen zelf als de infrastructuur, aldus Diez. Prof. Dr. Ferdinand Panik, verantwoordelijk voor alle brandstofcelprojecten bij Daimler Chrysler AG, voegt hieraan toe: Wij hebben met deze technologie al heel veel succesvol getest. Nu gaat het om de dagelijkse praktijk, de evaluatie door de klant.

Amsterdam als bakermat
André Testa, algemeen directeur van het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam, verklaart waarom hij heeft besloten te participeren in het brandstofcelproject: Onze onderneming wil graag bijdragen aan duurzame technologische ontwikkelingen in het openbaar stadsvervoer. Daarom hebben wij verschillende initiatieven genomen op het gebied van voertuigtechnologie. Bij de recente vernieuwing van onze vloot bussen en trams hebben wij al gestreefd naar gebruik van toepasbare innovaties en ontwikkelingen die het milieu ontlasten, minder geluid produceren en kostenbesparend zijn. Daarom is het logisch dat wij ook betrokken zijn bij dit project met de geavanceerde brandstofceltechnologie. Deze is immers gebaseerd op de toepassing van waterstof als belangrijke energiebron voor de toekomst. Zulke bussen verbruiken geen dieselolie en hebben geen emissies anders dan pure waterdamp. Wij hebben hoge verwachtingen van het aanstaande experiment. Op deze wijze levert onze onderneming een belangrijke bijdrage aan het nationale milieubeleid.

Ing. Henk Waling, technisch directeur van het GVB, werd aan de vooravond van de contractondertekening gekozen tot voorzitter van het Tien-stedenproject, dat gaandeweg de besprekingen tot de Fuel Cell Bus Club werd gedoopt. Waling: Dit project staat los van ons dagelijkse bedrijf. Het milieugat tussen onze schone-dieselbussen en Nul-emissie is al heel klein. Hoewel er van de dieseltechnologie nog verdere verfijningen worden verwacht, doen we nu een volgende stap. En dat is de 0-emissie door middel van brandstofcelaandrijving, een in ontwikkeling zijnde technologie die toekomst heeft. Alle participerende steden hebben een werkpakket. De deelnemende partijen in Amsterdam zullen onderzoeken welke uitwerking stadsspecifieke omstandigheden hebben. Ook wordt in Amsterdam een haalbaarheidsstudie gedaan naar de duurzame productie van waterstof, een belangrijk element in het gehele project. Ingenieur Waling: Het GVB werkt hierin samen met de Milieudienst Amsterdam (MDA), de Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking, Shell Hydrogen en Nuon. Laatstgenoemde drie partijen zullen met name de milieuverantwoorde productie en verspreiding van waterstof ontwikkelen. Daarbij richt de MDA zich vooral op veiligheid en regelgeving.

EvoBus GmbH zal de stadsbussen met lage vloer van het type Mercedes-Benz Citaro, voorzien van brandstofcelaandrijving, produceren. De prijs voor de uitvoering met links stuur bedraagt 1,25 miljoen Euro per stuk. Inbegrepen is een omvangrijk servicepakket voor twee jaar. Gedurende deze periode zullen alle betrokkenen bij het project gezamenlijk ervaringen en technische gegevens verzamelen en evalueren met betrekking tot de praktische inzet van de bussen en de waterstofinfrastructuur. Deze informatie wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de brandstofcelaandrijving en de infrastructuur, met het oog op de serieproductie.

Voor de brandstofvoorziening van de bussen bouwen de vervoerbedrijven op de thuisbases speciale tankstations voor waterstof in gasvorm. BP Amoco en een aantal andere brandstofproducenten, zoals Shell en Nuon voor Amsterdam, zijn partners in de opbouw van de waterstofinfrastructuur. Een aantal van hen zal zich vervolgens ook bezighouden met de bedrijfsvoering van de tankstations, om zelf ervaring op te doen met dit aspect van alternatieve brandstoffen. Uiteraard gaat aan de inzet van de bussen een uitgebreide scholing en training van alle betrokkenen vooraf, van de chauffeurs tot en met de serviceploeg, zegt ingenieur Waling.

De deelnemende Europese vervoerbedrijven worden bij de financiering van het project ondersteund door de Europese Commissie, in het kader van het 5e programma voor onderzoek en technologie. De kosten voor het Amsterdamse experiment worden geraamd op ruim dertien miljoen gulden voor de gehele proefperiode van vijf jaar. Zon vijftig procent hiervan zal worden gedekt door subsidies van de Europese overheid en door rijksoverheidsbijdragen. Het GVB en de gemeente Amsterdam zullen ruim eenderde van de kosten voor hun rekening nemen. Het restant, ongeveer vijftien procent, wordt opgebracht door de industriële partners.

Toepassing van herwinbare energie
Waterstof en methanol zijn geschikte brandstoffen voor brandstofcelvoertuigen. Beide brandstoffen kunnen op regeneratieve basis, ofwel uit herwinbare bronnen, worden geproduceerd. Daarom biedt de brandstofcel de reële mogelijkheid om op de lange termijn een duurzaam complement te worden van de aardolie-monocultuur.

De productie van brandstoffen voor stadsvervoer is momenteel voor 95 procent gebaseerd op aardolie. De rest bestaat uit kolen, kernenergie en aardgas. De Citaro brandstofcelbussen rijden op waterstof. Voor deze bussen wordt de waterstof voor 40 procent geproduceerd uit herwinbare energiebronnen, zoals windkracht, zonne-energie en waterkracht. Aardgas, dat tegenwoordig in verschillende werelddelen nog in grote hoeveelheden beschikbaar is, vertegenwoordigt nog eens 40 procent, en de resterende 20 procent is nog afkomstig van aardolie.

De brandstofcelbussen zijn uit oogpunt van milieu en duurzaamheid uiterst waardevol, zegt Wolfgang Diez van Mercedes-Benz/Setra bussen. In de eerste plaats rijden de bussen emissieloos en in de tweede plaats wordt de brandstof op lange termijn grotendeels geproduceerd uit herwinbare energie.

Mercedes-Benz Citaro met brandstofcelaandrijving De twaalf meter lange Mercedes-Benz Citaro met lage vloer en brandstofcelaandrijving heeft afhankelijk van het toepassingsgebied een actieradius van 200 tot 250 kilometer. De bus heeft al naar gelang de gekozen uitvoering - een vervoerscapaciteit van circa zeventig passagiers. Drie deuren waarborgen vlot in- en uitstappen. De topsnelheid bedraagt rond 80 km/h. De brandstofcel-unit met meer dan 200 kW (uitgangs)vermogen, die wordt ontwikkeld en gebouwd door DaimlerChrysler-dochter Xcellsis, en de gasflessen waarin de waterstof wordt gecomprimeerd tot een druk van 350 bar, zijn op het dak gemonteerd. De aandrijfunit bestaande uit de elektromotor, de versnellingsbak en de aandrijfassen bevinden zich onder het achterste gedeelte van de bus.

Na de succesvolle introductie in 1997 van de Mercedes-Benz Citaro met lage vloer heeft dit programma lijnbussen een goede positie in de markt verworven. Deze serie omvat stads- en streekbussen. De Mercedes-Benz Citaro is beschikbaar als 12 meter-uitvoering, als drie-asser van 15 m lengte en als gelede bus met lage vloer van 18 m. Het technische concept van de Citaro leent zich uitstekend voor de toepassing van brandstofceltechnologie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...