Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Evaluatie-instrument orthopedagogische internaten

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

23 maart 2001

Promotie: KOMPAS. Quality evaluation of the care structure in treatment centers for mildly mentally retarded children and young people with emotional and behavioral disturbances.

Mw.drs. W. van Gastel, Sociale Wetenschappen 12:45 uur

Promotores: Prof.dr. J. Rispens, Prof.dr. A. Vermeer

Centraal in het onderzoek van Willemijn van Gastel staat de ontwikkeling van een instrument om de kwaliteit van zorg in orthopedagogische internaten voor moeilijk lerende kinderen te evalueren. Ze heeft zich hierbij beperkt tot de organisatiestructuur waarbinnen het zorgproces tot stand komt. Onder de zorgstructuur vallen onder meer zaken als toegankelijkheid van de zorg, de informatievoorziening en handelingsprotocollen. Wanneer de zorgstructuur de zorgverleners in staat stelt om de benodigde hulp te verlenen is er sprake van een goede kwaliteit. Van Gastel heeft een lijst opgesteld met zeer concrete kwaliteitseisen waaraan de zorgstructuur moet voldoen. Deze eisen vormen de basis van de richtlijn KOMPAS (Kwaliteitsevaluatie van Ondersteunende Middelen en Procedures). Een kleinschalig evaluatieonderzoek bij 2 instellingen laat volgens de promovenda zien dat KOMPAS hieraan kan voldoen. Het KOMPAS ondersteunde het team om een systematische sterkte- en zwakteanalyse van hun instelling te maken en te komen tot concrete plannen om de zorgstructuur te verbeteren.

Gewijzigd:Tuesday, February 27, 2001 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie