Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Structureel onderhoud voor straatkunst Leiden

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Nieuwe regels voor plaatsing kunstwerken

Structureel onderhoud voor straatkunst

CULTUUR EN EDUCATIE - Vandalisme, luchtverontreiniging en vogelpoep. Standbeelden op straat leiden eronder. Omdat kunst er netjes bij moet staan, heeft de gemeente een onderhoudsplan bedacht.

In totaal staan er eenenzestig gemeentelijke kunstwerken in de Leidse straten. Het beeld van burgemeester Van der Werff in het park, Martinus van der Lubbe bij de Morspoort, maar ook onbekende beelden als de Vissen op het Maria Gijzenplein. De beelden hebben regelmatig onderhoud nodig om mooi te blijven. Het museum De Lakenhal gaat in de toekomst samen met de dienst Milieu en Beheer logboeken bijhouden van de kunstwerken. Hierin worden alle gegevens over elk kunstwerk opgenomen. De gemeente hoopt zo de achterstand in het onderhoud weg te werken.

Vredesmonument
Een voorbeeld van een monument dat veel onderhoud eist, is het Vredesmonument op de Garenmarkt. In de acht jaar dat het kunstwerk bestaat, heeft het er maar zes maanden onbeschadigd bij gestaan. Van het totale budget voor kunstonderhoud ging de laatste jaren maar liefst dertig procent naar het monument.
Sinds vorig jaar zijn er zevenenveertig nieuwe ruiten geplaatst. De gemeente heeft met regelmatige schoonmaakbeurten en gecoat glas geprobeerd om het monument beter te beschermen. Helaas hielpen de maatregelen niet. Inmiddels is besloten dat het Vredesmonument zal worden verwijderd.

Juiste plek
Met het nieuwe beleid gaan ook de regels voor plaatsing van nieuwe kunstwerken veranderen. Er zal eerst worden gekeken of bij een bepaalde omgeving een kunstwerk past en zo ja, wat voor een kunstwerk. Dit om te voorkomen dat een kunstwerk slecht in de omgeving past. Ook zullen er direct na plaatsing van nieuwe kunstwerken afspraken worden gemaakt met de makers van de werken over het onderhoud.

Vissen op het Maria Gijzenplein.

De buurt over het beeld
In 1999 zijn rond de Morspoort in korte tijd twee nieuwe kunstwerken geplaatst. Voor de poort staat het Marinus van de Lubbe-monument. In het park 'De Put' naast de poort staat het Indië-monument. De Stadskrant vroeg de mensen uit de omgeving naar hun mening over de monumenten.
Het Marinus van der Lubbe-monument is niet veel mensen opgevallen. Een voorbijganger: 'Tja, het is zo klein. Zelf ken ik de geschiedenis van Van der Lubbe wel een beetje. Hij heeft het wel verdiend'. Veel wandelaars blijken nauwelijks op de beelden te letten. Toch vinden de meeste mensen dat de monumenten rond de Morspoort goed op hun plek staan. De geschiedenis achter het Indië-monument is vrijwel onbekend. Toch heeft één man alles goed gevolgd. Hij loopt altijd via het park naar zijn werk. 'Dat beeld met die mannen die met een rechte rug naar de brug staan te kijken. Ja, het monument ligt gevoelig. Die mannen hebben natuurlijk geen schuld aan die oorlog in Indië, maar achteraf wordt er toch anders over gedacht. Ik ben het niet eens met de vandalen die het monument steeds belagen. Het is een monument voor de Nederlandse slachtoffers, geen monument voor die oorlog zelf.'

Het Indië-monument wordt binnenkort weer in ere hersteld. Foto's: Henk Bouwman.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie