Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamerleden steunen maatschappelijk overleg over ICES-gelden

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Natuur en Milieu

PERSBERICHT

Utrecht, 22 maart 2001

Kamerleden steunen maatschappelijk overleg over ICES-gelden

Kamerleden van PvdA, VVD, D66 GroenLinks en ChristenUnie hebben steun toegezegd aan een maatschappelijk debat in de vorm van een polderoverleg over de besteding van de ICES-gelden. De kamerleden deden de uitspraak vanochtend tijdens het debat Ruimtelijke Investeringen, Kaarten op Tafel waartoe Stichting Natuur en Milieu het initiatief had genomen.

Nu de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening is uitgebracht, legden diverse maatschappelijke organisaties hun claims op tafel voor de investeringen die gemoeid zijn met de uitvoering van het beleid. Zij deden dat ook letterlijk: tijdens het debat vlogen de miljarden over tafel. Bijna alle organisaties gaven prioriteit aan de herstructurering van het stedelijk gebied (ook intensivering van bedrijfsterreinen), de reconstructie van het platteland (o.a. verplaatsing van glastuinbouw) en investeren in natuur. Diverse partijen gaven aan dat combinaties van investeringsclaims mogelijk zijn. De waterschappen gingen zelfs zover dat men geen eigen claims indiende als er maar water in alle andere ICES-projecten zou zitten.

De Kamerleden reageerden terughoudend op alle claims en bedragen. Voorzitter Wijffels kreeg wel een volmondig ja op zijn vraag of zij bereid waren een polderoverleg over de ICES-claims te steunen. Dit is winst voor alle maatschappelijke organisaties, omdat de verdeling van de grote geldstromen tot nu toe op onduidelijke wijze achter de schermen plaatsvindt en pas bij een kabinetsformatie naar buiten wordt gebracht. Nu kan deze verdeling breed ter discussie komen met maatschappelijke organisaties.
Stichting Natuur en Milieu zal het Kabinet binnenkort vragen snel een overleg bijeen te roepen.

Deelnemers aan het debat waren: G. Doornbos (LTO-Nederland), F. Bolweg (RECRON), C.N. de Boer (Vereniging Natuurmonumenten), C. Oudshoorn (VNO/NCW), F. de Zeeuw (Bouwfonds), H. de Boer (MKB-Nederland), R.J. v.d. Kluit (Unie van Waterschappen), G. van Woerkom (ANWB) en A.v.d. Biggelaar (Stichting Natuur en Milieu).

Nadere informatie:
Vera Dalm , tel. 030 2348282 (privé 020-4192707, 06 25037917)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie