Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: structuur van membraaneiwit ontrafeld

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Structuur van membraaneiwit ontrafeld

Glutamaat is een veelzijdig molecuul: behalve bouwsteen en brandstof is het ook een neurotransmitter die er onder andere voor zorgt dat een zenuwimpuls die het uiteinde van een zenuwcel bereikt in een volgende cel wordt voortgezet. Nadat het glutamaat zijn boodschap heeft afgegeven, is het van belang dat het molecuul wordt verwijderd uit de ruimte tussen de twee zenuwcellen, omdat het glutamaat anders continu boodschappen blijft afgeven. Dit is fataal voor de zenuwcellen. Het afsterven van zenuwcellen onder deze omstandigheden kan leiden tot ernstige ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer. Om glutamaat te verwijderen, bezitten de cellen rond de synaps, het uiteinde van een zenuwcel, gespecialiseerde eiwitten: de glutamaat-transporters. Chemicus drs. Dirk Jan Slotboom bestudeerde de structuur en het werkingsmechanisme van de transporters die zich in de celmembraan bevinden. Voor zijn onderzoek maakte Slotboom gebruik van glutamaat-transporteiwitten van bacteriën, omdat zenuwcellen uit praktische overwegingen niet geschikt zijn voor onderzoek. Bacteriën gebruiken glutamaat niet als signaalmolecuul maar als voedingsstof. Zij hebben de transporters nodig om glutamaat uit de omgeving op te nemen. Slotboom wist de gelijkenis tussen de bacteriële en de menselijke glutamaat-transporters af te leiden uit de gelijkenis tussen het DNA van de genen die voor de transporters coderen. De promovendus stelt vast dat glutamaat-transporters een unieke ruimtelijke structuur hebben. De structuur blijkt namelijk te verschillen van andere transporters die qua functie vergelijkbaar zijn, bijvoorbeeld de transporters voor suikers. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, blijken glutamaat-transporters wel veel overeenkomsten te hebben met een ander soort membraangebonden eiwitten, de 'kanalen'. Kanalen vormen kleine gaatjes in de celmembraan waardoor stoffen die in water opgelost zijn kunnen passeren. Tot nu toe werd aangenomen dat kanalen en transporters verschillende structuren hebben. Maar Slotboom toont aan dat het onderscheid tussen kanalen en transporters waarschijnlijk kleiner is dan gedacht. /ImK

Slotboom (Amsterdam, 1971) studeerde scheikunde aan de Vrije Universiteit. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de basiseenheid Moleculaire microbiologie van het Groningen Biomolecular sciences and Biotechnology institute (GBB). Het onderzoek is gefinancierd door de Associatie van Biotechnologische Onderzoekscholen in Nederland. Op 1 mei begint Slotboom als post-doctorale onderzoeker bij de Medical Research Council in Cambridge.

Datum en tijd

vrijdag 23 maart 2001, 16.00 uur

Promovendus

D.J. Slotboom, tel. (050)363 21 55, fax (050)363 21 54, e-mail (slotboom@biol.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Unconventional structural features of glutamate transporters

Promotor

prof.dr. W.N. Konings

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie