Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanvang schoolproject voor gevangenen in Gent

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

S c h e p e n v a n O n d e r w i j s s t u u r t g e v a n g e n e n w e l d r a g e w o o n n a a r s c h o o l

In overleg met de Gentse gevangenis (Nieuwe Wandeling) en het Centrum voor Volwassenonderwijs (Onderwijs Stad Gent) finaliseert Freya Van den Bossche, schepen van Onderwijs, een project om bepaalde gedetineerden de kans te geven om buiten de gevangenis onderwijs te volgen. Uiteraard is het de bedoeling om dankzij deze opleidingen de reïntegratie van gedetineerden te optimaliseren.

Bestaande situatie

Tot nu toe bestaan er binnen de gevangenissen wel opleidingen, maar uiteraard zijn de strafinrichtingen niet voorzien op een uitgebreide keuze inzake vakgebieden en doelgroepen. Hoofdzakelijk taalonderwijs en atelierwerk spelen niet genoeg in op de bestaande behoeften.

Studie

Een eerstdaags te verschijnen studie door Professor Mieke van Haegendoren* (Limburgs Universitair Centrum) heeft aangetoond dat 53 % van de Belgische gevangenispopulatie bestaat uit laaggeschoolden. De studie heeft ook uitgewezen dat deze groep nood heeft aan korte, intensieve en doelgerichte beroepsopleidingen. Uitgerekend deze opleidingen worden amper of niet binnen de gevangenissen aangeboden.

Nieuw

In Gent wordt een project in de steigers gezet, dat de bestaande hindernissen wil overwinnen. Gedetineerden kunnen onder bepaalde voorwaarden uitgangspermissies vragen en krijgen om bij de stedelijke Centra voor Volwassenonderwijs een opleiding van 6 maanden te volgen.

Er wordt geopteerd voor modulaire opleidingen die het voordeel hebben dat de cursisten reeds na die zes maanden een
kwalificatiegetuigschrift kunnen verkrijgen. Uiteraard kunnen zij na hun vrijlating andere modules volgen om zich verder te specialiseren.

Wie komt in aanmerking: alle gedetineerden die binnen de 6 maanden van een voorlopige of voorwaardelijke invrijheidsstelling kunnen genieten en van het Ministerie van Justitie een uitgangspermissie verkrijgen. Nieuw is dat ook recidivisten de kans krijgen om deze extra-muros-opleidingen te volgen.

Het project zal binnen korte tijd gefinaliseerd worden. De Centra voor Volwassenonderwijs onderzoeken welke specifieke opleidingen het best aan de vraag voldoen. Hierbij zal uiteraard rekening worden gehouden met opleidingen die ingaan op de noden van de arbeidsmarkt. Denken we hierbij aan de knelpuntberoepen in de bouw-, metaal- en houtbewerkingsector.


*: "De Gemeenschap achter tralies; onderzoek naar de behoeften van gedetineerden aan maatschappelijke hulp- en dienstverlening" door Mieke Van Haegendoren en Steven Lenaers

Informatie

Kabinet schepen van Onderwijs, Philippe Demeyer, p/a stadhuis, Botermarkt 1, tel. (09)266 54 34, fax (09)266 54 49, e-mail (schepen.vandenbossche@gent.be)

Bevoegd

mevrouw Freya Van den Bossche, schepen van Onderwijs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie