Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FM-uitzendingen Business Nieuws Radio zijn illegaal

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NIEUWS FM

FM-uitzendingen Business Nieuws Radio zijn illegaal

FM-uitzendingen Business Nieuws Radio zijn illegaal

Nieuws FM, dat sinds 1996 werkt aan de komst van een landelijke nieuwsradiozender, heeft in een brief aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat gereageerd op de berichtgeving van de commissie Bouw. Nieuws FM herinnert er aan dat er een FM-pakket in de veiling gealloceerd zal worden voor nieuws. Dit hebben de Kamer en de staatssecretarissen uitgesproken.

Verder zet Nieuws FM zich af tegen het voortrekken van Business Nieuws Radio, waarvan de uitzendingen op de FM zonder juridische onderbouwing plaatsvinden.

De volledige tekst van de brief luidt als volgt:

Geachte mevrouw De Vries,

Perspublicaties beweren dat de commissie Bouw voorstelt om slechts drie FM-pakketten te veilen. Dit beperkt de ruimte voor nieuwkomers dramatisch.
Wij wijzen op eerder uitspraken (door de Kamer en door de staatssecretarissen Verkeer en Waterstaat, en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) dat er een FM-pakket moet worden gealloceerd voor nieuws.

Wij gaan er nog steeds vanuit dat een dergelijke kleuring zal plaatsvinden. En dat een dergelijk FM-pakket sterk genoeg is om de concurrentie met Radio 1 aan te gaan. Een etherbereik van 70 procent is dan een minimum.

Daarnaast wil ik de aandacht vestigen op de recente uitspraak van de Commissie voor de Bezwaarschriften van het Ministerie van OCenW van 16 maart jl. Deze spreekt uit dat de format-wijziging van de jazz-frequenties door Business Nieuws Radio niet toegestaan had mogen worden. De staatssecretaris van OCenW blijkt niet bevoegd te zijn. Dit betekent dat de uitzendingen van Business Nieuws Radio op de FM in wezen illegaal zijn. Er kunnen dan ook rechten ontleend worden aan deze uitzendingen. In die zin is Business Nieuws Radio geen 'bestaande partij'.

Het kan niet zo zijn dat illegale uitzendingen een juridisch voordeel opleveren.

De commissie Bouw gaat dan ook ernstig de fout in als zij spreekt van zeven partijen die frequenties op de FM moeten behouden!

Business Nieuws Radio heeft tevens twee pakketten (een AM-frequentie en de jazzfrequenties op de FM) samengevoegd, hetgeen in strijd is met het beleid om prudent om te gaan met schaarse frequenties.

Als het Ministerie van Verkeer en Waterstaat toch Business Nieuws Radio een voorsprong verschaft boven andere nieuwspartijen zal Nieuws FM zich hiertegen op alle mogelijke middelen verzetten.

Nieuws FM (anno 1996, erkend door het Commissariaat in 1998) roept daarom nogmaals op tot het alloceren van een FM-pakket voor nieuws. Hierop moet dan een vergelijkende toets plaatsvinden. Het veilen van dit pakket zou betekenen dat redactiebudgetten zullen worden ingezet, met als gevolg verschraling van de journalistieke kwaliteit.--
Meer informatie:
drs Martin Bosma, MA

06 55 835 424

23 mrt 01 13:39

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie