Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Adviezen voor huisartsen op platteland in verband met MKZ

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Adviezen voor (verloskundig actieve) huisartsen op het platteland in verband met mond- en klauwzeer

23 maart 2001

De problematiek van mond- en klauwzeer (MKZ) kan ook gevolgen hebben voor het handelen van huisartsen op het platteland. Onderstaande informatie is speciaal gericht op verloskundig actieve huisartsen, maar ook andere huisartsen op het platteland wordt aangeraden de eerste alinea te lezen. De tekst is overgenomen uit een brief die de vereniging van verloskundigen (KNOV) op 23 maart 2001 aan haar leden heeft verzonden en waar de LHV zich inhoudelijk achter schaart.

De ontwikkelingen rondom MKZ gaan zeer snel. Wij willen u dan ook aanraden regelmatig de laatste stand van zaken te checken op internet. Voor de laatste stand van zaken met betrekking tot MKZ kunt u terecht op de website van het ministerie van LNV www.minlnv.nl/mkz. Voor specifieke informatie over de consequenties van MKZ voor de (spoedeisende) hulpverlening kunt u terecht op de website van de gezamenlijke GGD-en ww.ggd.nl. Voor nadere informatie over de stand van zaken in uw regio kunt u terecht bij de regionale GGD. Mochten er hierna nog inhoudelijke vragen zijn, dan kunt u 24 uur per dag terecht bij de AID op telefoonnummer:038 - 4291300. Cliënten kunt u verwijzen naar het algemene informatienummer: 0800 - 1556.

De KNOV baseert de informatie aan haar leden op het faxbericht, zoals op 16 maart 2001 door het LCI (Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding) is verzonden aan de regionale GGD-en.

Om te beginnen zijn er twee soorten maatregelen.
1. Maatregelen in gebieden waar geen MKZ is vastgesteld.
2. Maatregelen in gebieden waar wel MKZ is vastgesteld. Dit zijn de zogenaamde gesloten gebieden.

Maatregelen in gebieden waar geen MKZ is vastgesteld In deze gebieden wordt aangeraden het personenverkeer tussen bedrijven zoveel mogelijk te beperken.
Cliënten woonachtig op een bedrijf kunnen in deze gebieden gewoon op controle komen. Het verdient in deze gebieden een sterke voorkeur cliënten woonachtig op een bedrijf zoveel mogelijk naar de verloskundige toe te laten komen.

Ingeval van een bevalling of ingeval van kraambezoeken is het voor de verloskundige mogelijk deze cliënten te bezoeken. Doe dit echter niet met meer personen en/of vaker dan strikt noodzakelijk. Laat uw voertuig aan de weg staan en maak gebruik van de aanwezige bedrijfskleding.
Laat deze bezoeken bij voorkeur uitvoeren door een verloskundige die zelf niet op een bedrijf woonachtig is. Tot slot: de bewoners kunnen u zelf vragen bepaalde adviezen op te volgen. Houdt u hier zoveel mogelijk aan.

Maatregelen in gebieden waar wel MKZ is vastgesteld Dit zijn de zogenaamde gesloten gebieden.

Spoedeisende medische hulpverlening
Spoedeisende medische hulpverlening moet te allen tijde kunnen blijven functioneren.

1. Indien een cliënt met spoed naar het ziekenhuis moet, is dit mogelijk. Zie protocol: "spoedeisende medische hulp in gesloten gebied bij mond en klauwzeer".

2. In iets minder spoedeisende gevallen verzoekt u de cliënt zich te douchen en schone kleren en schoenen aan te trekken.
3. Zij kan met eigen auto naar het ziekenhuis mits deze bij het verlaten van het terrein wordt ontsmet Deze procedure is bij de veehouders bekend.

4. Bij aankomst in het ziekenhuis moet de cliënt zich douchen en haar haren wassen. Vervolgens moet zij schone kleding aan.
5. Alle gebruikte kleding en artikelen autoclaven.
Overige hulpverlening

1. Kijk kritisch naar het nut en de noodzaak van het bezoek. Stel zwangerschapscontroles die niet noodzakelijk zijn bijvoorbeeld uit.

2. Laat een gesprek of een behandeling/bevalling, als dat mogelijk is, elders plaatsvinden, eigen praktijk, poliklinisch of bij familie zonder bedrijf. De eventuele extra kosten voor een poliklinische bevalling vanwege een uitbraak van MKZ wordt door de zorgverzekeraar niet vergoed. Een poliklinische bevalling wordt uitsluitend vergoed op medische indicatie (plaats indicatie).
3. Als het bezoek toch nodig is, doe dit dan met zo weinig mogelijk mensen en materieel. In verband met toelaten door de politie is het noodzakelijk uw bezoek aan te melden bij de CPA. U dient een legitimatiebewijs mee te nemen en zich als hulpverlener kenbaar te kunnen maken.

4. Zorg bij het betreden en het verlaten van het terrein voor ontsmetting van voeten (in ontsmettingsbak of -mat) en handen. Zie bijlage 1 voor lijst met MKZ geregistreerde desinfectiemiddelen.
5. Ga (zo mogelijk) op bezoek met schone kleding.
6. Na het verlaten van het gebied moet u zich langdurig douchen, uw haren wassen met shampoo en vervolgens schone kleren en andere schoenen aantrekken.

7. De daarop volgende 72 uur mag u geen bedrijf bezoeken waar MKZ-gevoelige dieren worden gehouden.
MKZ-gevoelige dieren zijn: koeien, varkens, schapen, geiten en herten. Cave: verloskundigen die zelf thuis één van deze dieren houden.
De periode van 72 uur is een door de ID Lelystad gehanteerde internationale norm. De overlevingskans van het MKZ-virus op de slijmvliezen bij de mens is namelijk 72 uur.
8.

9. Agrarische bedrijven zorgen vaak zelf voor beschermende kleding bij het betreden van het terrein. Die kleding kunt u bij vertrek weer achterlaten.

10. Laat bij bezoek zo mogelijk uw voertuig (auto, fiets, brommer) op minimaal 50 meter van de ingang aan de openbare weg achter.
11. Beperk uw bezoek tot de noodzakelijke woonruimtes en vermijdt zoveel mogelijk het bedrijfsgedeelte of -delen waar de dieren zich bevinden.

12. De bewoners kunnen u zelf vragen bepaalde adviezen op te volgen. Houdt u hier zoveel mogelijk aan.

Kraamzorg
Kraamzorg zal ook in de gesloten gebieden worden geleverd. Kraamcentra kunnen er wel voor kiezen het aantal uren zorg te beperken.

Ga naar : Nieuwspagina van de LHV
Volgend artikel : Reactie LHV aan Merck Sharp & Dohme B.V.

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...