Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: Ministers moeten verantwoordelijkheid nemen voor beleid

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij

Ministers dienen verantwoordelijkheid te nemen voor onverantwoord beleid

23-03-2001 De SP vindt dat er een einde moet komen aan de sorry-democratie, waarbij erkenning van het falen en beterschap beloven voldoende is.
De belangrijkste verantwoordelijken voor de vuurwerkramp moeten overwegen om - na in de Kamer verantwoording te hebben afgelegd - consequenties te verbinden aan het politieke falen van de overheid. Het kan niet zo zijn dat twee Enschedese wethouders wel consequenties verbinden aan hun falen en de landelijke politiek verantwoordelijken niet.

Het kabinet erkent tekort geschoten te zijn op het gebied van tijdige en adequate regelgeving voor professioneel vuurwerk en in het toezicht op de vergunningverlening door gemeenten en vuurwerkbedrijven. Aanbevelingen en ervaring met de vuurwerkramp te Culemborg zijn door opeenvolgende bewindslieden in de bureaula gelegd. Daar dient politieke verantwoordelijkheid voor genomen te worden. Politieke verantwoordelijkheid is niet 'persoonsgebonden', en daarom kunnen huidige ministers niet weglopen voor de politieke verantwoordelijkheid voor een falende overheid. Met de raad van Enschede is de SP-fractie van mening dat er alsnog met spoed een schaderegeling voor immateriële schade komen voor slachtoffers van de ramp in Enschede. Veel slachtoffers van de ramp kampen met psychische klachten. Daarnaast zijn er slachtoffers met zwaar lichamelijk letsel waar ze blijvend de gevolgen van zullen ondervinden. De SP heeft meerdere malen aangedrongen op een schadefonds om de getroffenen een onnodige juridische lijdensweg te besparen. De SP-fractie roept hierbij de ruimhartige schadevergoeding waar premier Kok direct na de ramp over sprak in herinnering. De SP-fractie heeft in de Tweede Kamer er al voor gepleit dat alle gevaarlijke bedrijven uit woonwijken moeten verdwijnen. Dat bedrijven moeten worden verplicht zichtbaar te tonen welke veiligheidsrisico's ze voor de omgeving vormen. Omwonenden binnen het risico gebied moeten actief geïnformeerd worden over de gevaren die hen bedreigen. Slechts volstrekte openheid en eerlijkheid kunnen een herhaling van de ramp in Enschede voorkomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie