Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: Eindelijk! Top bedrijfsleven met de billen bloot

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

FNV: Eindelijk! Top bedrijfsleven met de billen bloot

'Eindelijk! De elite van het Nederlandse bedrijfsleven zal met de billen bloot moeten.' Dat is de eerste reactie van de FNV op het kabinetsbesluit om te komen met een wettelijke regeling voor de openbaarheid van inkomens. Nederlands grootste vakcentrale heeft jarenlang gehamerd op dergelijke wetgeving.

De FNV vindt het vooral positief dat alle verschillende beloningscomponenten, zoals salaris, pensioen- en optieregelingen apart benoemd moeten worden in jaarverslagen van ondernemingen. Dat schept in ieder geval meer duidelijkheid, aldus de FNV. Kanttekening van de vakcentrale is, dat zij liever gezien had dat alle bedrijven die een jaarverslag moeten uitbrengen onder de regeling vallen.

De FNV hoopt dat de nieuwe wetgeving leidt tot meer evenwicht in de beloning van de top van het bedrijfsleven in vergelijking met die van 'gewone' werknemers. De FNV herinnert aan het destijds afgesloten Akkoord van Garderen. Werkgevers- en werknemersorganisaties spraken toen af dat de salarissen van topmanagers niet onverantwoord mochten stijgen. Beloningsverschillen tussen personeelsleden, die niet objectief konden worden gemotiveerd, dienden voortaan uit den boze zijn.

De FNV waarschuwt overigens wel voor een opstuwend effect van de nieuwe wetgeving: 'Niet de toppers moeten maatgevend zijn voor managers, die ongetwijfeld inkomens gaan vergelijken, maar redelijkheid en fatsoen. Dat is een echte bijdrage aan een verantwoorde loonontwikkeling voor iedereen.'
De FNV denkt ook dat de nieuwe wetgeving de weg opent naar een publiek debat over de topinkomens. Het liefst ziet de vakcentrale dat de topinkomens onderdeel gaan uitmaken van de CAO-onderhandelingen.

FNV Voorlichting
Els Tieman: 020 58 16 550

23 mrt 01 17:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie