Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bonden teleurgesteld over opstelling werkgever ziekenhuizen

Datum nieuwsfeit: 23-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Bonden zwaar teleurgesteld in opstelling werkgevers ziekenhuizen (23 maart)

Zoetermeer, Den Haag en Utrecht, 23 maart 2001

Gezamenlijk persbericht van ABVAKABO FNV, CFO CNV-bond en FHZ

Bonden zijn zwaar teleurgesteld over opstelling werkgevers in ziekenhuizen
Vandaag zijn de onderhandelingen voor de CAO-ziekenhuizen van start gegaan. ABVAKABO FNV, CFO CNV-bond en FHZ zijn zwaar teleurgesteld over de houding van de ziekenhuiswerkgevers. De werkgevers in de ziekenhuizen (NVZ) pleiten voor een verplichte, collectieve uitbreiding van de werkweek en willen hier een hard punt van maken. Volgens de bonden is de afschaffing van de 36-urige werkweek absoluut geen oplossing voor de problemen in de sector. Het voorstel is daarom niet bespreekbaar. De werkgevers hebben nu bedenktijd gevraagd voor intern beraad. De bonden verwachten zwaar weer bij de rest van de onderhandelingen.

De NVZ wil naar een langere werkweek toe. De reden die zij hiervoor aangeven is het tekort aan personeel in de ziekenhuizen. Voor de bonden is dit geen oplossing van de problemen. ABVAKABO FNV, CFO CNV-bond en FHZ willen in deze CAO juist afspraken maken om de sector aantrekkelijker te maken voor de werknemers. Dan kan de grote uitstroom, het hoge ziekteverzuim en de hoge instroom naar de WAO worden tegengegaan. Daarvoor moeten oplossingen worden aangedragen. De bonden willen goede afspraken maken over verbetering van arbeidsomstandigheden en een goed sociaal beleid. Alle geld en aandacht is de afgelopen jaren gaan zitten in het op peil houden van de zorg. Voor de werknemers en het sociaal beleid in de ziekenhuizen is veel te weinig aandacht geweest.
Het voorstel van de werkgevers getuigt volgens de bonden van ouderwetse opvattingen.
De werkgevers zijn in het overleg vandaag niet ingegaan op de argumenten van de bonden.
Volgens de bonden is uitbreiding van de werkweek geen oplossing:
- op dit moment bestaat al de mogelijkheid om op individuele basis meer uren te werken. Hiervan wordt niet of nauwelijks gebruik gemaakt. Hieruit wordt ook duidelijk dat zowel werkgevers als werknemers absoluut niet zitten te wachten op een langere werkweek. Het lijkt er dan ook op dat de werkgevers hier een principezaak van willen maken;
- in de verpleeg- en verzorgingshuizen is het personeelstekort vele malen groter dan in de ziekenhuizen. In die sector hebben de werkgevers al erkend dat uitbreiding van de werkwerk geen oplossing voor de problemen is. Voor deze sector is op 16 maart een CAO-akkoord tot stand gekomen;

- in de ziekenhuizen werken veel mensen in deeltijd; die hebben daar bewust voor gekozen. Met een uitbreiding van de werkweek jaag je deze mensen alleen maar de sector uit;

- een verplichting voor werknemers om meer uren aan de slag te gaan werkt volgens de bonden averechts. De werkdruk zal hierdoor beslist niet afnemen, terwijl het ziekteverzuim dan wel toeneemt.

De bonden zullen niet accepteren dat de werkgevers de onderhandelingen gaan vertragen.
Volgende week vrijdag (30 maart) gaan partijen opnieuw om de tafel. De bonden willen dan ook praten over functiedifferentiatie, herziening van het salarisgebouw en loopbaanbeleid.
De CAO-ziekenhuizen geldt voor ongeveer 170.000 werknemers.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie