Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wereldtuberculosedag luidt wereldwijde campagne WHO in

Datum nieuwsfeit: 24-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KNCV

Wereldtuberculosedag op zaterdag 24 maart

PERS AANKONDIGING

ZATERDAG 24 MAART: WERELDTUBERCULOSEDAG

Elke minuut sterven er ergens in de wereld drie tuberculosepatiënten.. Totale genezing is al meer dan 50 jaar mogelijk en tegenwoordig zelfs relatief eenvoudig en goedkoop.
De WHO pleit er daarom voor het recht op behandeling voor tuberculosepatiënten -waar ook ter wereld- te beschouwen als onderdeel van de 'rechten van de mens'.

De Nederlandse tuberculosebestrijding (KNCV en Nederlands Tuberculose Fonds) onder-steunt de campagne van de WHO, die binnenkort van start gaat. Onder de noemer 'TB, CURE FOR ALL' voert de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) intensief campagne om dit 'recht' op genezing onder ieders aandacht te brengen en tuberculosebestrijding hoog op de internationale politieke en economische agenda te krijgen.


-global drug fund-

Rondom Wereldtuberculosedag starten diverse initiatieven met als doel behandelings- programma's voor grotere groepen patiënten toegankelijk te maken. Dezer dagen wordt door de WHO de laatste hand gelegd aan voorbereidingen voor een 'global drug fund', waarbij de KNCV een rol zal spelen. Nu al coördineert de KNCV inkoop van medicijnen ten behoeve van bestrijdingsprogramma's in specifieke landen. De opgedane ervaring wordt ingebracht in de internationale organisatie die ervoor moet gaan zorgen dat in het kader van de DOT (Directly Observed Treatment) behandelprogramma's meer medicijnen tegen zo gunstig mogelijke prijzen beschikbaar komen. Daarnaast wordt in international verband gewerkt aan onderzoek naar nieuwe (combinaties van) medicijnen en behandelmethoden.


-extra aandacht voor risicogroepen-

In Nederland zelf neemt het aantal tuberculosepatiënten de laatste jaren niet meer af (gemiddeld 1400 per jaar). Daarbij signaleren deskundigen een verhoogd risico op resistente vormen van tuberculose, met mogelijk ernstige consequenties voor de nationale volks-gezondheid. Het intensief begeleiden van patiënten uit risicogroepen waarvan bekend is dat er een lage therapietrouw is
-zoals alcohol- en drugsverslaafden, dak- en thuislozen, asiel-zoekers en illegaal in Nederland verblijvende tuberculosepatiënten- krijgt daarom hogere prioriteit. Hetzelfde geldt voor gedetineerden van wie niet bekend is of en hoe zij hun behandeling na vrijlating voortzetten. Voor die laatste groep wordt een beroep gedaan op de justitiële autoriteiten om te zorgen voor goede doorgeleiding naar de regionale GGD-en.


-start-

Op 24 maart aanstaande geeft burgemeester Deetman om 12.30 uur in het Haagse Stadhuis het startschot voor de Nederlandse campagne, die vooral gericht is op het werven van donateurs voor het Nederlands Tuberculose Fonds.

Den Haag, 13 maart 2001.

Ter agendering:

Bij de start van de Nederlandse wervingscampagne zal de Tilburgse burgemeester Johan Stekelenburg als voorzitter van het Nederlands Tuberculose Fonds samen met zijn Haagse ambtgenoot een persconferentie geven. Een uitnodiging plus uitgebreide informatie wordt binnenkort verzonden. Voor inlichtingen of interviews met de KNCV-deskundigen kunt u per e-mail contact opnemen met Vera Hoogsteden: (v.hoogsteden@bijlpr.nl) of op telefoonnummer 010-284 29 29.

13 mrt 01 14:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie