Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mac OS X vanaf komend weekend verkrijgbaar

Datum nieuwsfeit: 24-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Apple Benelux

Mac OS X vanaf komend weekend verkrijgbaar

Bunnik, 21 maart 2001 - Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat Mac OS X vanaf zaterdag 24 maart overal ter wereld in de winkel ligt. Mac OS X is 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem, waarin de kracht en openheid van UNIX zijn gecombineerd met de
gebruikersvriendelijkheid en de grote verscheidenheid aan programma's voor het Macintosh platform.

"Mac OS X is de belangrijkste programmatuur van Apple sinds het eerste besturingssysteem voor de Macintosh dat in 1984 een revolutie in de branche teweeg heeft gebracht", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Goed nieuws dus dat Mac-gebruikers over de hele wereld kennis kunnen maken met de stabiliteit, kracht en elegantie van dit besturingssysteem."

Op dit moment zijn er 350 programma's voor Mac OS X verkrijgbaar en deze zomer worden er nog vele honderden meer verwacht. Wereldwijd zijn meer dan tienduizend ontwikkelaars bezig met twintigduizend Mac OS X-programma's, waaronder 4D, Aladdin Systems, Alias/Wavefront, Avid, Connectix, Dantz, Digidesign, EarthLink, FileMaker, IBM, Macromedia, Microsoft, MYOB, Palm, Sun, Symantec en Thursby Software Systems.

Op 24 maart kunnen tevens drie Mac OS X-versies van de populairste Apple programma's gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/nl: iMovie 2, 's werelds populairste en meest gebruikersvriendelijke programmatuur voor de bewerking van digitale video, iTunes, het bijzonder populaire jukeboxprogramma van Apple waarmee gebruikers hun eigen muziekcollectie kunnen samenstellen en beheren, en een evaluatieversie van AppleWorks 6.1, het bekroonde alles-in-één-programma van Apple.

De basis van Mac OS X is Darwin, een ongelooflijk stabiele, op UNIX gebaseerde open source basis. Het besturingssysteem biedt echte geheugenbeveiliging, "pre-emptive multitasking" en bovendien symmetrische multiprocessing als het besturingssysteem wordt gebruikt op de Power Mac G4 met twee processors. Daarnaast is Mac OS X voorzien van Quartz (het nieuwe 2D grafische systeem dat is gebaseerd op de PDF-structuur die veel wordt gebruikt op het Internet) voor een schitterende grafische weergave en ondersteuning voor vele lettertypen, van OpenGL voor spectaculaire weergave van 3D-spellen en schitterende 3D-beelden, en van QuickTime voor de streaming van audio en video. Verder is Mac OS X uitgerust met Aqua, een geheel nieuwe en uiterst gebruikersvriendelijke interface die schitterende nieuwe functies biedt, zoals het Dock, een absolute doorbraak op het gebied van het ordenen van programma's, documenten en documentvensters.

Daarnaast bevat Mac OS X talloze andere nieuwe functies, zoals:
* Dynamisch geheugenbeheer, waardoor meldingen over te weinig geheugen en het toewijzen van meer geheugen aan een programma tot het verleden behoren.

* Geavanceerd energiebeheer, waardoor de PowerBook en iBook direct uit de sluimerstand worden gehaald.

* QuickTime 5, dat voor het eerst volledig geïntegreerd met Mac OS X wordt geleverd.

* Automatische netwerkkeuze, waardoor de gebruiker via een beschikbare netwerkverbinding het Internet op kan zonder instellingen te wijzigen.

* Eén interface voor eenvoudig beheer van alle netwerk- en Internet-verbindingen, waaronder rechtstreekse ondersteuning voor ADSL-systemen waarvoor een PPPoE-verbinding is vereist.
* Volledige PDF-ondersteuning en PDF-integratie in het besturingssysteem, zodat in Mac OS X-programma's standaard-PDF's kunnen worden gemaakt die geschikt zijn voor elk ander platform.
* Rechtstreekse ondersteuning voor TrueType-, Type 1- en OpenType-lettertypen en een intuïtieve en flexibele interface voor het beheer van afzonderlijke lettertypen en groepen lettertypen.
* Inclusief de grootste lettertypeset die ooit voor een personal computer is geleverd ter waarde van US$1.000, waaronder de beste lettertypen die momenteel verkrijgbaar zijn (Baskerville, Herman Zapfs Zapfino, Futura en Optima) en de beste Japanse lettertypen.
* Intergratie van iTools in Mac OS X, zodat gebruikers via de Finder en de dialoogvensters voor het openen en opslaan van bestanden rechtstreeks toegang hebben tot hun iDisk (gratis opslagruimte op het Internet) en bovendien beschikken over een gratis e-mailadres bij Mac.com.

* Ingebouwde ondersteuning voor veelverkochte printers van HP, Canon en Epson.

* Eenvoudig te beheren omgeving voor meerdere gebruikers, compleet met toegangsprivileges voor beveiligde opslag van bestanden.
* Krachtige ontwikkeltools en technologieën voor het web, zoals WebDAV, XML, Apache en QuickTime.

* BSD UNIX-services, inclusief populaire shells, Perl en FTP
* Ondersteuning voor symmetrische multiprocessing, zodat van een dual-processor Power Mac G4 beide processors worden gebruikt. Het resultaat is een twee keer zo hoge productiviteit.
* Bestandssysteem en netwerkbeveiliging, inclusief ondersteuning voor Kerberos.

* In Mac OS X ingebouwde ondersteuning voor Java 2 Standard Edition, zodat klanten programma's op meerdere platforms kunnen gebruiken.

De succesvolle Mac OS X Public Beta van Apple, die vanaf september 2000 verkrijgbaar was, heeft bijgedragen tot een aantal belangrijke verbeteringen van het besturingssysteem. Van de bètaversie zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en Apple heeft in totaal meer dan 75.000 reacties gekregen van zowel gebruikers als ontwikkelaars over de hele wereld.

Om de overgang naar Mac OS X eenvoudiger te maken, biedt Apple een aantal nieuwe diensten aan onder de naam iServices, waaronder diverse Mac OS X-cursussen en certificatietrainingen voor Mac OS X-systeembeheerders.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X wordt geleverd in zeven talen (Engels, Japans, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Nederlands) op één cd. Bovendien wordt de winkelversie van Mac OS X geleverd met een volledige versie van Mac OS 9.1 (voor het gebruik van Classic-programma's) en met de Mac OS X Developer Tools-cd.

Mac OS X is vanaf 24 maart 2000 verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/belgiumflstore) en via de Apple Authorized Resellers voor een adviesprijs van fl. 349 (incl. BTW).

Voor Mac OS X is minimaal 128 MB geheugen vereist. Dit besturingssysteem kan worden gebruikt op de volgende Apple computers: iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube en PowerBook (modellen die zijn geïntroduceerd na mei 1998).

© 2001 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Apple Store, AppleWorks, Aqua, iBook, iMovie, iMac, Mac OS, PowerBook, Power Mac, Power Macintosh, Quartz en QuickTime zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars en worden bij deze erkend.

Apple

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie - de beste producten en ondersteuning leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, wetenschappers, technologen, ondernemers en consumenten in meer dan 140 landen.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Eveline Riedijk
Marketing Communications & Public Relations Manager Nederland Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel.:+31 (0)30 - 659 39 40
Fax: +31 (0)30 - 659 38 50
E-mail: (riedijk.e@euro.apple.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...