Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Update situatie Ambon / Maluku

Datum nieuwsfeit: 25-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Situatie Ambon / Maluku tot 24-03-2001

Begravenis Agus Wattimena
De leider van de Laskar Christen, gras roots tevens lid van FKM, Agus Wattimena werd begraven op donderdag 22 maart in Kudamati. Meer dan duizend mensen, jong en oud hebben de begravenisplechtigheid bijgewoond,waarbij grotendeels van de jl..dr.Kayadoe afgesloten was voor het verkeer. Voor de Christenen was hij een dappere strijder. Pangdam, Polri, DPRD-leden en de geestelijke leiders waren er ook bij. Vaarwel Agus Wattimena, moge zijn ziel in vrede rusten.

Incident Freddy Lahallo
Freddy Lahallo (47) uit Karang Panjang werd op 22 maart, na de begravenis van Agus Watimena door een politieagent gedood, nadat hij een verkeersovertreding heeft begaan. Freddy heeft geprobeerd een politieagent met een parang te bewerken, maar werd door een andere politieagent in zijn hoofd geschoten. Hij overleed ter plekke.

Schietpartijen bij Galala, Tantui, Kapahaha, Halong Atas en Ahuru op vrijdagavond 23 maart 2001
Omstreeks 21.30 uur vrijdagavond, hoorden we vanuit Kusu Kusu Sereh opeens een hoop schieterijen (automatische wapens). Na een onderzoek via de HT (breaky-breaky) blijkt dat aanvallers geprobeerd hebben, via 3 plaatsen tegelijk de Christenwijken Halong Atas, Galala en Ahuru binnen te dringen. Aanvallers bij Halong Atas worden door de aanwezige mariniers tegengehouden. Op dat moment is de electriciteit grotendeels in de stad uitgevallen. Volgens de mariniers is dit door de aanvallers afgesloten om ongemerkt de wijken binnen te vallen. De aanwezige mariniers die dit hebben ontdekt, worden door de aanvallers beschoten, met het gevolg dat er over en weer tussen de aanvallers en militairen geschoten worden. Niet lang na het incident in Halong Atas, blijkt dat een groep aanvallers Galala zijn binnengevallen. De aanwezige militaire bataljon 521 heeft de aanvallers tegengehouden. Al gauw begint men op elkaar te schieten. Op het zelfde moment proberen de aanvallers wijk Ahuru binnen te dringen, maar ook daar worden zij door de aanwezige militairen tegengehouden. De schieterijen heeft een hoop paniek gezaaid. Vrouwen en kinderen in Galala zijn tijdelijk naar een veilige plaats geevakueerd.De bewoners van Galala, Halong Atas en Ahuru raken in paniek, maar vertrouwen op de aanwezige militaire eenheid, dat zij neutraal zullen blijven, en hun werk goed zullen uitvoeren.

Incident in Suli op 23 maart 2001
Er is tevens melding gedaan dat 23 maart s'middags een incident heeft plaatsgevonden bij Suli. Een Suli bewoners wilde wat fruit oogsten uit zijn dusun, maar werd door Laskar Jihad verrast. Deze zou tegen de Suli bewoner gezegd hebben dat de dusun in bezet is genomen voor trainingsterrein en dat zij recht hebben op alles wat erin groeit.De militairen die van het incident op de hoogte zijn gesteld, snelden naar de plaats en joegen de laskar jihads weg.

De berichtgeving via Het Forum Komunikasi Ahlus Sunnah Wal Jamaah, dat schietpartijen zouden hebben plaatsgevonden tussen mannen van Agus Wattimena en het Indonesische leger TNI in Kudamati en Batugantong is niet waar!!!! Tijdens de begravenisplechtigheid van Agus Wattimena heeft men een aantal saluut in de lucht geschoten, als eerbewijs.

Ambon, 24-03-2001

Paulien Joel-Parera

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie