Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schrijver Arthur Japin in Boekenweek naar Bibliotheek Oss

Datum nieuwsfeit: 26-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Openbare Bibliotheek Oss

12 maart 2001

Schrijver Arthur Japin rondom Boekenweek naar Bibliotheek Oss

Op maandag 26 maart is de schrijver Arthur Japin gastspreker in de serie Culturele Coproducties. Hij komt in het kader van de Boekenweek die plaats vindt van 14 t/m 24 maart. Het thema van de Boekenweek is dit jaar "Het land van herkomst: schrijven tussen twee culturen". Uitgangspunt van deze avond vormt het boek "De zwarte met het witte hart", het romandebuut van Arthur Japin. Aanvang avond is 20.00 uur en toegangskaarten à 12,50 zijn te koop bij Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks.

Arthur Japin Arthur Japin, geboren in Haarlem (1956), volgde na het gymnasium een opleiding aan de School of Dramatic Arts in Londen. Daarna studeerde hij korte tijd Nederlands in Amsterdam. Deze studie werd geen succes: ik heb geen analytische geest' zei hij daarover. Hij stapte over naar de Amsterdamse Kleinkunstacademie waarvan hij in 1982 het diploma behaalde. Japin speelde daarna bij toneelgroep Centrum, zong bij de Nederlandse Opera en speelde in de film De illusionist", waarin Freek de Jonge de hoofdrol had. Halverwege de jaren 80 wilde hij niet langer acteur zijn. Hij voelde zich niet prettig in de schijnwerpers. Hij vertrok voor een tijd naar Rome, van waaruit hij brieven naar huis schreef. Brieven die steeds meer op reisverhalen begonnen te lijken. In die tijd begon ook het schrijven van drama voor toneel, film en tv. Hij won daarmee diverse literaire prijzen, waaronder die van de Provincie Gelderland en de LIRA prijs 1995.

In 1996 debuteerde hij bij de Arbeiderspers met Magonische verhalen', waarvan een aantal inmiddels is verfilmd. In 1998 verscheen een verhalenbundel onder de titel "De vierde wand", verhalen over reizen en vertrekken. Volgens Japin: "De vierde wand gaat over reizen en je verplaatsen in een andere wereld. Maar ook vertrekpunten. Vertrekken, van waaruit je naar een andere wereld gaat. En over dat je binnen je eigen vertrek de wereld sluitend kunt maken". In het schrijven lijkt Arthur Japin uiteindelijk zijn bestemming te hebben gevonden.

De zwarte met het witte hart' : een zwart prinsenverhaal In 1987 ontdekte Japin het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het 19-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Na 10 jaar onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië publiceerde hij dit historische noodlotsdrama in romanvorm als De zwarte met het witte hart'. Voor deze roman ontving hij de ECI-prijs. Het boek is bijzonder goed verkocht en inmiddels zijn er vertalingen in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Noors en Deens. In dit romandebuut tekent Japin een donkere bladzijde uit het koloniale verleden van Nederland op, een haast vergeten verhaal dat onwil, corruptie en onrecht schetst. De zwarte met het witte hart bestrijkt de periode van 1836 tot 1900. In deze tijd spelen de verhaallijnen zich wisselend af in Java, West-Afrika, Delft en Weimar. De prinsjes Kwasi (zondag') en zijn neefje Kwame (zaterdag'), worden in 1837 door een Nederlandse handels-missie uit Afrika weggehaald en cadeau' (als onderpand) gedaan aan koning Willem I. Na zestig jaar blikt de inmiddels drieënzeventigjarige Kwasi op zijn Javaanse koffieplantage terug op zijn leven en ontdekt dat de Nederlandse regering hem meedogenloos heeft behandeld. Het wordt een lang en triest levensverhaal.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie