Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Universiteit Utrecht lanceert debatwedstrijd op internet

Datum nieuwsfeit: 26-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

7 februari 2001

Universiteit Utrecht lanceert debatwedstrijd op internet

Speciaal voor het 73e lustrum heeft de UU een nieuwe manier van discussiëren ontwikkeld. Een openbare debatwedstrijd op internet met als doel tot oplossingen te komen voor actuele maatschappelijke problemen. Beating the Brains is een online discussieplatform waarop belangengroepen met elkaar op de virtuele vuist gaan.

Actuele problemen zoals biotechnologie, besmet vlees (BSE) en verslaving zijn allang geen puzzels meer die achter het bureau worden opgelost. Er zijn altijd verschillende belangengroepen - overheid, wetenschap, bedrijfsleven en consumenten - die over de oplossing van mening verschillen. Het gevecht om het gelijk duurt vaak jaren en is vrijwel altijd ontoegankelijk voor buitenstaanders. Met Beating the Brains onderzoekt de Universiteit Utrecht of het mogelijk is het discussieproces toegankelijk te maken. Geavanceerde databasetechnieken en het competitie-element dragen bij aan een levendig kennisspel, waar iedereen kennis kan inbrengen en nieuwe inzichten kan opdoen.

'Discussiëren op internet, zoals in nieuwsgroepen, is nu nog een rommeltje,' aldus Inne ter Have van Identity Digital, de bedenker van het concept. 'Wij proberen dit te ondervangen door spelregels toe te voegen die de discussie stroomlijnen. Beating the Brains is een maatschappelijk experiment waarin de deelnemers elkaars meningen beoordelen. Slecht beoordeelde meningen verdwijnen naar de achtergrond, de beste en meest helder geformuleerde visies blijven over. Hierdoor blijft de kwaliteit gehandhaafd en groeit de discussie naar een oplossing waarin alle deelnemers zich kunnen vinden.'

Lustrum
Van 26  31 maart staan zowel de Universiteit als de stad Utrecht in het teken van het 73e lustrum. In die week worden tal van laagdrempelige activiteiten georganiseerd. Mensen kunnen onder andere op een spraakcomputer testen hoe gestresst men is, een verslavingstest doen en knuffelen met hommels. In de Domkerk is er elke avond een live talkshow: de Knowshow. Daarnaast vinden tijdens deze week de finales van Beating the Brains plaats.

Voor meer informatie: Lustrumbureau Universiteit Utrecht, Beja Burema (030) 253 58 53 of (b.burema@bs.uu.nl)
Beating the Brains is te vinden op: www.beatingthebrains.nl Een actueel overzicht van de lustrumactiviteiten is te vinden op: www.uu.nl/lustrum

Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie