Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie wil ook meer geld voor taakstraffen

Datum nieuwsfeit: 26-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Justitie krijgt meer geld: ook voor taakstraffen? (26/03/01)

Het Kernkabinet besliste zondagavond meer geld uit te trekken voor de bouw van nieuwe gevangenissen, respectievelijk in Antwerpen en Gent.

Werd de kostprijs voor de zgn. alternatieve straffen niet vergeten?

Momenteel is, met steun van de regering, een wetsvoorstel in behandeling dat ertoe strekt taakstraffen als een hoofdstraf in te voeren. (Wetsvoorstel 549 tot wijziging van het Strafwetboek en tot invoering van de dienstverlening en de opleiding als gevangenisvervangende straffen).

Al te gemakkelijk wordt er van uitgegaan dat hiervoor geen of weinig bijkomende middelen noodzakelijk zijn. Het zou een kapitale fout zijn dergelijke straffen in te voeren zonder in de noodzakelijke middelen te voorzien. Ervaringen in het buitenland tonen aan dat ook voor dergelijke straffen serieuze financiële inspanningen nodig zijn, vooral voor begeleiding en controle. Er is inderdaad meer personeel nodig: omkadering voor de gestraften, maar ook voor de slachtoffers en de bedrijven of instellingen waar taakstraffen uitgevoerd worden. Niet zelden ervaart regulier personeel immers de tewerkstelling van veroordeelden als storend en ontstaan er afstotingsverschijnselen.

Zoals reeds zo vaak heb ik van meet af aan gewezen op de noodzaak om tegelijk met de regelende wetgeving, de middelenwetgeving te behandelen.

Taakstraffen, die in deze visie niet langer alternatieve straffen zijn, vergen een weldoordachte aanpak. Als ze alleen bedoeld zijn om de gevangenispopulatie te beheersen en/of als besparingsmaatregel, zijn ze op voorhand tot mislukking gedoemd.

Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois, Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 051/30.26.08
Fax: 051/31.01.47
E-post: (geert.bourgeois@volksunie.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie