Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Limburg bezorgd over ontwikkeling Mond- en Klauwzeer

Datum nieuwsfeit: 26-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

MKZ MAATREGELEN

GS zeer bezorgd over ontwikkeling Mond- en Klauwzeer

PROVINCIE: LIGGING LIMBURG NOOPT TOT EXTRA VOORZICHTIGHEID

Gedeputeerde Staten zijn zeer bezorgd over de gevolgen voor de agrarische sector als geheel in verband met de ontwikkelingen rond Mond- en Klauwzeer (MKZ). Hoewel de verdere verspreiding van het virus en daardoor de ontwikkeling van de ziekte niet te voorspellen is, vragen GS uiterste zorgvuldigheid in de na-leving van de regels van het Ministerie van LNV, mede in verband met de ligging van de Limburg als grensprovincie. Die ligging maakt Limburg extra kwetsbaar. Het provinciaal bestuur stopt de bezoeken van ambtenaren aan agrarische bedrijven en natuurgebieden, tenzij daar nadrukkelijk noodzaak voor is.

De bezorgdheid van GS geldt zowel voor de dieren zelf als voor boeren, toeleveranciers, afnemers en dienstverleners. De ontwrichting die de ziekte betekent voor de hele agrarische wereld is enorm, reageert landbouwgedeputeerde Ger Driessen. Hij wijst verder op het project Sociaal-emotionele Begeleiding voor Agrariërs (SEBA), een al langer bestaande laagdrempelige voorziening waarop agrariërs kunnen terugvallen voor begeleiding. Met deze vorm van begeleiding zijn positieve ervaringen opgedaan.
GS roepen op om maximaal voorzichtig te zijn door loyaal en royaal de regels van het Ministerie van LNV na te leven. Zowel voor het agrarisch gebied als voor bos- en natuurterreinen geldt, dat Limburgers én toeristen die niet moeten betreden, en dat die terreinen zo mogelijk adequaat moeten worden afgesloten.

Richtlijnen ambtenaren
Vorige week kregen alle provinciale ambtenaren richtlijnen over hoe zij moeten omgaan met op dat moment nog de dreiging van MKZ. Die richtlijnen, onder meer op het gebied van hygiëne en de manier van betreden van bedrijven, zijn nu dus verder aangescherpt en nogmaals uitdrukkelijk onder de aandacht gebracht van alle medewerkers. Ook is met onmiddellijke ingang gestopt met natuurkartering (vegetatie en broedvogels).

Informatie
De coördinatie van de aanpak van de MKZ-problematiek ligt bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij LNV). Voor informatie over MKZ zijn er twee speciale telefoonnummers beschikbaar:


- voor iedereen: het Ministerie van LNV: 0800 1556;
- voor agrariërs: de Limburgse Land- en Tuinbouwbond: 0475 381777. Ook de internetsite van LNV geeft voortdurend actuele informatie: www.minlnv.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie