Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Achttien miljoen evenhoevigen op Nederlandse boerderijen

Datum nieuwsfeit: 26-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Ruim 18 miljoen evenhoevigen op boerderijen

Volgens de laatste landbouwtelling, die van voorjaar 2000, telt Nederland op boerderijen 18,7 miljoen evenhoevige dieren. Dit aantal is sinds 1995 met 2,1 miljoen verminderd. Inmiddels is de varkensstapel terug op het niveau van 1985. Verder zijn er ongeveer even veel runderen als in 1962.

Tot de evenhoevige dieren behoren onder andere runderen, varkens, schapen en geiten. Dit zijn de dieren die vatbaar zijn voor mond- en klauwzeer.

Evenhoevigen op boerderijen

Ook buiten landbouw

Hoeveel evenhoevige dieren er in totaal in Nederland zijn, is niet bekend. Er worden namelijk ook schapen en geiten buiten de landbouw gehouden. Verder zijn evenhoevige dieren te vinden op kinderboerderijen, in dierentuinen en in het wild. Deze dieren zijn in geen enkele statistiek terug te vinden.

Zuid- en Oost-Nederland

Op de boerderijen van Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg samen loopt bijna 80% van de evenhoevige dieren rond. Noord-Brabant heeft er de meeste, met ruim 35% van het totaal. Gelderland volgt met 20% van de dieren. Overijssel en Limburg bieden respectievelijk onderdak aan 13 en 11% van de Nederlandse evenhoevigen.

Deze provincies hebben bovendien de meeste evenhoevigen in verhouding tot hun oppervlakte. Noord-Brabant telt er 1 300 per vierkante kilometer, Limburg 900. In Gelderland en Overijssel zijn rond de 720 dieren per vierkante kilometer.

Evenhoevigen per provincie

Cor Pierik

Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden in Statline

Voor meer informatie: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 26 maart 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie