Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ABVAKABO FNV wil herstructurering gesubsidieerde arbeid

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Centrum voor Arbeidsverhoudingen

PERSBERICHT ABVAKABO

FNV ABVAKABO wil herstructurering gesubsidieerde arbeid .

Zoetermeer, 26 maart 2001

Morgen 27 maart, zal ABVAKABO FNV twee brochures aanbieden aan de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In deze brochures geeft de bond aan welke veranderingen in de gesubsidieerde arbeid volgens haar noodzakelijk zijn.
De bond wordt keer op keer geconfronteerd met misstanden in de gesubsidieerde arbeid. Het gaat dan om de WSW, WIW en de Instroom/Doorstroombanen.

WSW
Door strengere indicatienormen voor de WSW raken een deel van de werknemers tussen wal en schip. In een aantal gevallen worden deze mensen doorverwezen naar de WIW. In de praktijk komt het dan voor dat deze mensen uiteindelijk wel binnen de werkorganisatie van de SW werkzaam zijn, maar met slechtere arbeidsvoorwaarden. Volgens de bond is dit een negatief gevolg van het naast elkaar bestaan van verschillende regelingen op het gebied van gesubsidieerde arbeid.

WIW
De huidige WIW-regeling leidt tot misbruik van werknemers. Dat wordt bevestigd omdat werkgevers zeggen dat ze een dief van hun eigen portemonnee zijn als ze de WIW-er laten uitstromen. ABVAKABO vindt dat er in de wet keiharde afspraken moeten komen over het uitstroompercentage. De gemeente die als werkgever deze afspraken niet haalt, doet zijn werk slecht en moet daarvoor een sanctie krijgen.

Uit alles komt het beeld naar voren dat er onzorgvuldig met de werknemers in deze sector wordt omgegaan. Zo blijkt dat er maar mondjesmaat individuele trajectplannen voor de werknemers worden gemaakt. Hoewel werkgevers op grond van de CAO-WIW daartoe verplicht zijn. In het trajectplan staan de afspraken beschreven om de WIW-er geschikt te maken voor een reguliere baan. Als er al trajectplannen zijn, dan is de kwaliteit bar en boos.

Al deze misstanden leiden er toe dat mensen jarenlang werkzaam blijven in de WIW zonder reëel uitzicht op een reguliere baan met het daarbij behorende salaris. Dit is voor ABVAKABO onacceptabel. Er moeten op korte termijn maatregelen genomen worden om deze misstanden aan te pakken. 'Wij kunnen aan onze leden niet meer uit leggen dat bij de huidige arbeidsmarkt voor hen geen reguliere baan beschikbaar is,'aldus Edith Snoey lid van het Dagelijks Bestuur van ABVAKABO.

Wat moet er veranderen:

-In plaats van de arbeidsplaats moet de werknemer gesubsidieerd worden.

-De afstand tot de arbeidsmarkt moet bepalend zijn voor de hoogte van de subsidie.

-Er moet een onafhankelijk orgaan komen voor de indicatie van WIW èn WSW.

-Uitgangspunt moet zijn: in twee jaar uitstromen, tenzij vooraf vastgesteld wordt dat een langere termijn noodzakelijk is.

Meer informatie:
Natascha van 't Hooft, voorlichter, tel. 079 353 6380 of 06 204 32 353

De overhandiging is op 27 maart om 13.45 uur in de hal van het tweede kamer gebouw aan de Pleinzijde.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie