Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Olieprijs en minder groei bouw drukken resultaat Rockwool

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Roermond, 27 maart 2001

Hoge olieprijs en minder groei bouwsector drukken jaarresultaat Rockwool Benelux Holding

Minder groei in de bouwsector in de Benelux en de hoge olieprijzen hebben ook de jaarresultaten over 2000 van Rockwool Benelux Holding B.V. in Roermond beinvloed. De netto omzet groeide licht met 0,7 procent tot 568 miljoen gulden, maar de winst daalde met 25 procent ten opzichte van het recordjaar 1999. Het netto resultaat is met 34 miljoen gulden binnen de bouwbranche nog steeds boven gemiddeld.

De woning- en utiliteitsbouw is in het jaar 2000 minder gegroeid dan voorgaande jaren, onder andere door gebrek aan vakmensen. Daardoor kunnen projecten minder snel worden opgestart en afgebouwd. Als vooraanstaand isolatiefabrikant ondervindt Rockwool hiervan de gevolgen. Daarnaast zijn er momenteel weinig investeringsprojecten in de petrochemie. Omdat Rockwool vanwege de unieke brandveilige eigenschappen van zijn steenwol vaak de isolatie levert aan petrochemische fabrieken wereldwijd, heeft deze stagnatie direct invloed op de afzet van pijpschalen en gaasdekens. Overigens wordt verwacht, dat als gevolg van de gestegen olieprijzen de investeringen in de petrochemie weer gaan stijgen.

Rockwool boekte in 2000 ook successen. Het marktaandeel van Rockwool Lapinus in de utiliteitsbouw steeg dankzij de hoge brandveiligheid van dak- en gevelproducten. De afzet van Rockfon plafondpanelen steeg zowel in Nederland en Belgie als ook in Duitsland. De toepassing van Grodan in de tuinbouwcentra zowel in de Benelux als rondom de Middellandse zee, vertoonde opnieuw een stijgende lijn. En ook Rockpanel en Lapinus Fibres verbeterden hun afzet en rentabiliteit.

Verwachting voor 2001
Voor dit lopend jaar verwacht Rockwool dat de bouwmarkt evenals in het jaar 2000, minder zal groeien dan in de jaren daarvoor. Toch zijn de vooruitzichten voor Rockwool producten goed, omdat vanwege de nieuwe strengere Europese brandveiligheidsnormen en hogere isolatie-eisen steeds vaker voor Rockwool steenwol wordt gekozen. De belangrijkste ontwikkelingen in 2001 vormen de verdere optimalisering van de leverservice door middel van de palletgrootverpakking 'Unitload' en de introductie van nieuwe producten ten behoeve van dak- en bouwisolatie en Rockpanel.

Tegelijkertijd probeert Rockwool de prijzen van producten zo min mogelijk te laten stijgen, met name door een verdere verbetering van de efficiency en productiviteit. Desondanks is het bedrijf genoodzaakt in 2001 kostenstijgingen door te berekenen aan de markt.
Samenstelling Rockwool Benelux Holding
Rockwool Benelux Holding telt vijf zelfstandige operationele ondernemingen met ieder hun eigen specialisatie. De basis van alle producten van de afzonderlijke bedrijven is steenwol.


* Rockwool Lapinus produceert en verkoopt producten voor de thermische en brandwerende isolatie van constructies in de bouw en industrie. Daarnaast produceert Rockwool Lapinus producten voor de overige ondernemingen van Rockwool Benelux Holding.

* Rockwool Grodan brengt groeimedia op de markt voor de groente- en sierteelt in de glastuinbouw over de hele wereld.

* Rockwool Rockfon ontwikkelt en verkoopt esthetische en akoestische plafondproducten.

* Rockwool Rockpanel verkoopt esthetische en duurzame gevelbekleding.
* Lapinus Fibres levert hoogwaardige steenwol vezels die worden verwerkt in technische toepassingen, zoals remvoeringen, pakkingen en kunststoffen.

Rockwool Benelux Holding in Roermond werkt met een vaste bezetting van ruim 1200 mensen..
De holding is een volledige dochter van Rockwool International A/S, gevestigd in Hedehusene, Denemarken. Het moederbedrijf realiseerde in 2000 een netto omzet van NLG 2.2 miljard gulden. Rockwool International heeft 23 fabrieken in 14 landen in Europa, Noord-Amerika en Azie, waar totaal bijna 8.000 mensen werkzaam zijn. Rockwool International A/S is genoteerd aan de Beurs in Kopenhagen.

Kencijfers Rockwool Benelux Holding B.V.

in milj. NLG 2000 1999
Netto omzet 568 564
Bedrijfsresultaat 52 68
Netto winst 33.9 44.3
Investeringen 47 48

Einde bericht

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie