Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ICRC uit grote bezorgdheid over de burgers in en rond Tetovo

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

IHR-Bericht

Rode Kruis Vlaanderen

ICRC uit grote bezorgdheid over de burgers in en rond Tetovo

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is erg bezorgd over het toenemende gewapend treffen tussen de regeringstroepen en de gewapende groepen van etnische Albanezen, op het grondgebied van de voormalige Joegoslavische Republiek van Macedonië. Het ICRC roept op tot naleving van het Internationaal Humanitair Recht, in het bijzonder van gemeenschappelijk Artikel 3 bij de Vier Verdragen van Genève. Dit Artikel verplicht ieder die deelneemt aan de vijandelijkheden de burgerbevolking te ontzien en te beschermen.

Het ICRC is in toenemende mate bezorgd over de precaire situatie van duizenden burgers die vastzitten in de dorpen rond Tetovo, waar het geweld al twee weken aanhoudt. Verscheidene pogingen van het ICRC om deze mensen te bereiken, zijn mislukt omwille van veiligheidsredenen. Terzelfder tijd is het dagelijkse leven van de overblijvende bevolking in Tetovo ernstig verstoord door het voortdurende geweld.

Ongeveer 18.000 mensen, die gevlucht zijn uit de omgeving van Tetovo, zijn reeds bij het ICRC en het Macedonische Rode Kruis geregistreerd als intern verplaatsten. Vele anderen hebben het land verlaten of moeten nog geregistreerd worden.

De onmiddellijke operationele prioriteit van het ICRC en de andere componenten van de Internationale Rodekruis- en Rodehalvemaanbeweging is bijstand te verzekeren aan alle intern verplaatste personen en het belangrijkste ziekenhuis in Tetovo verder te ondersteunen.

In gesprekken tussen het ICRC en de Macedonische overheid, heeft deze laatste verzekerd dat al het mogelijke zal gedaan worden om de bepalingen van het IHR toe te passen. Het ICRC stelde dat zij die deelnemen aan de vijandelijkheden al het mogelijke moeten doen om het geweld te beperken en om de bescherming te verzekeren van gewonden, zieken, gearresteerden, gedetineerden en de burgerbevolking in haar geheel.

(27/03/2001)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie