Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inspectie wil betere informatie over obductie in ziekenhuis

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inspectie: maximaal inzicht obducties

Dinsdag 27 maart 2001, persbericht nummer 26

Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nederlandse ziekenhuizen bewaren organen van overledenen vaak voor nader onderzoek. Dat is niet onwettig, als de nabestaanden tenminste toestemming voor obductie (sectie) hebben gegeven. Maar nabestaanden weten niet dat obductie soms ook inhoudt dat delen van organen voor nader onderzoek worden opgeslagen. Meer voorlichting over obductie en wat daarmee samenhangt is vereist. Dit kan geregeld worden in een protocol voor een toestemmingsprocedure.
Dit schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport over de procedures rond obducties in Nederland, dat op verzoek van minister Borst van VWS is opgesteld.

Vanaf september vorig jaar is de maatschappelijke belangstelling voor obducties sterk toegenomen. Oorzaak: de opschudding die in Engeland ontstond over vermeende wantoestanden bij het verzamelen van organen en weefsels van overledenen. Het rapport geeft een quick scan van de gangbare praktijk in Nederland.

Toestemming

De vraag toestemming voor obductie is wettelijk vastgelegd (Wet op de lijkbezorging): bij weigering geen obductie. Niet vastgelegd is de wijze waarop de vraag moet worden gesteld. Na het overlijden van de patiënt vraagt de arts om toestemming aan de nabestaanden. Vanwege de moeilijke en verdrietige situatie beperkt de vraag zich vaak tot het verzoek een onderzoek na de dood te mogen uitvoeren.

Obductie

Na toestemming van de nabestaanden verricht de patholoog de obductie. Daarbij neemt hij stukjes weefsel uit organen voor microscopisch onderzoek. Ook hele organen worden soms bewaard, zoals hersenen. Voor hersenobductie is overigens aparte toestemming vereist. Als het onderzoek is afgerond wordt het orgaan alsnog gecremeerd of voor onderwijsdoeleinden gebruikt.

Voorlichting

De Inspectie wijst in haar rapport op het grote belang van obductie-onderzoek voor de volksgezondheid en de wetenschap. Voorbeeld: hersenonderzoek om vast te stellen of het gaat om de gewone of de nieuwe Creutzfeldt Jacob ziekte (menselijke variant van de gekkekoeienziekte). Het zou dan ook te betreuren zijn als obducties in een kwaad daglicht komen te staan. Daarom moet volgens de Inspectie de voorlichting worden verbeterd, zodat nabestaanden weten waarvoor ze precies toestemming geven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie