Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Groningen geeft beeldende kunst subsidies

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 27 maart 2001 persbericht nr. 61

Provincie geeft beeldende kunst subsidies

GS hebben besloten f18.581,-- subsidie te geven aan verschillende projecten en een manifestatie op het gebied van beeldende kunst. De subsidies zijn verstrekt op basis van de adviezen van de Provinciale Adviesraad Beeldende Kunst (PABK). Het betreft de publicatie van G. Sennema over zijn eigen werk "De stof aan het woord" ( f 4.624,--), het project "Cross Diner" van Kunstonderneming Oosterkade ( f 4.000,--), een uitgave van de Stichting Kunst aan Huis voor de open atelierroute in het Lauwersland ( f 957,--) en de manifestatie de "Noorderbreedte Collectie" van de Stichting Noorderbreedte ( f 9.000,--).

De stof aan het woord - G. Sennema ( f4.624,--)

Het boek `De stof aan het woord' is in een oplage van 500 exemplaren verschenen en bestaat uit twintig pagina's tekst en vijftien pagina's met foto's. Sennema heeft drie auteurs, Piet Meeuse, Luc Panhuysen en Koos van Zomeren, uitgenodigd voor het schrijven van een beschouwing over zijn werk. Twee fotografen, Paul Kramer en Aly Poelstra, hebben zijn werk vastgelegd en Henriëtte Kindt heeft de teksten en de foto's van een inleiding voorzien. Het boek geeft een beeld van Sennema's werk. In het boek wordt geen poging ondernomen om het werk in een historisch perspectief te plaatsen. Het is een boek waarin woord en beeld evenveel worden benadrukt. Het is te koop bij de boekhandels Athena, Scholtens Wristers en Godert Walter, het Centrum Beeldende Kunst en in galerie Biemoldsbelang. Het college van GS is voldoende overtuigd van de artistiek-inhoudelijke kwaliteit van het werk van Sennema en staat bovendien positief tegenover de deelnemende auteurs. Het college waardeert het initiatief van Sennema om de huidige ontwikkeling in zijn werk vast te leggen in een publicatie. Deze publicatie kan hem meer bekendheid geven.

Atelierroute Lauwersland - Stichting Kunst aan Huis Lauwersland ( f4.000,--)

In het weekend van 31 maart en 1 april en het weekend van 7 april en 8 april vindt er in de regio Lauwersland een open atelierroute plaats. Ter gelegenheid van deze tiende editie van de atelierroute geeft de stichting Kunst aan Huis Lauwersland een boekje uit met ansichtkaarten. Op deze ansichtkaarten zal zowel werk van oud-deelnemers als van huidige deelnemers afgedrukt worden. Met deze uitgave krijgen de kunstenaars de mogelijkheid zich te presenteren, tevens hoopt de organisatie dat de bereikbaarheid en bekendheid van kunstenaars uit de betreffende regio vergroot wordt. De publicatie zal zowel op de groepstentoonstelling in Borg Verhildersum in Leens als in de ateliers en bij een aantal VVV's in de regio verkrijgbaar zijn. Het college van GS vindt het een goede gedachte dat de organisatie het 10-jarig jubileum wil onderstrepen met een uitgave. Het boekje met ansichtkaarten past bij de doelstelling van de stichting.

Cross Dinner - Kunstonderneming Oosterkade ( f975,--)

Kunstonderneming Oosterkade is een initiatief voortgekomen uit de stichting Holle Vaten. Het is ontmoetingsplaats voor kunst en publiek. Kunstonderneming Oosterkade biedt ruimte voor projecten waar verschillende kunstvormen elkaar raken en waar een wisselwerking plaatsvindt tussen geluid, beeld, theater, poëzie, dans, kunstenaars en publiek. Oosterkade heeft de kunstenaar Nico Parlevliet uitgenodigd om het project Cross Dinner uit te voeren. Het project loopt tot en met 14 april 2001. In het project staat het concept van een restaurant met schilderijen en live muziek centraal. Aan de installatie, in de vorm van een restaurant, kunnen maximaal vierentwintig bezoekers deelnemen. Er is geen kaart, het eten wordt geserveerd en vooral de geur is belangrijk. Door electronische outillage worden geluiden door de hele zaal hoorbaar. Je kunt hierbij denken aan geluid dat een bezoeker toevallig maakt, en/of het geluid van een verschuivend glas, en/of de conversaties die gehouden worden. Sommige mensen zullen hierop inspringen, anderen weer niet, waardoor er voor het publiek een niet te voorspellen voorstelling ontstaat. Het publiek is dus een belangrijk onderdeel van de installatie Cross Dinner. Het college van GS is voldoende overtuigd van de artistiek-inhoudelijke kwaliteit van Parlevliets werk. Binnen het oeuvre van Nico Parlevliet is dit een vernieuwend project.

Noorderbreedte collectie - Stichting Nooderbreedte ( f9000,--)

Noorderbreedte is een samenwerkingsverband van 27 organisaties tot behoud van het noordelijke landschap. De stichting Noorderbreedte viert in 2001, dat zij dan een kwart eeuw actief is voor het landschap van Friesland, Groningen en Drenthe. Het 25-jarig jubileum wordt luister bijgezet met een aantal spraakmakende, multimediale activiteiten. Eén daarvan is het project 'Noorderbreedte presenteert...'de Noorderbreedte collectie'.

De 'Noorderbreedte collectie' is een verzameling van 25 nog te realiseren beeldende kunstobjecten, die gedurende in 2001 beurtelings en af en toe gezamenlijk op 25 plaatsen in de provincie Groningen tentoongesteld zullen worden. Het is de bedoeling dat de kunstwerken op diverse manieren voor verschillende publieksgroepen te bezichtigen zijn. De werken zullen eerst gaan rouleren langs de bedrijven die aan deze activiteit meewerken. Daarna is het de bedoeling dat de 'Noorderbreedte collectie' wordt geëxposeerd in het Centrum Beeldende Kunst te Groningen. Deze expositie zal daarna ook te zien zijn op locaties in Friesland en Drenthe. Na circulatie en expositie van de 'Noorderbreedte collectie' is het de bedoeling dat de werken een definitieve plaats krijgen bij het bedrijf dat het object heeft aangekocht. Het college van GS staat sympathiek tegenover het initiatief van stichting Noorderbreedte om haar 25-jarig bestaan in 2001 luister bij te zetten met beeldende kunst. De opzet van de manifestatie en de keuze van kunstenaars zal naast een regionale uitstraling mogelijk ook een landelijke karakter krijgen. Deze landelijke uitstraling zal zeker ten goede komen aan de cultuur en de publiciteit rond de noordelijke provincies. Het college verwacht een interessant geheel, omdat naast toonaangevende kunstenaars ook jonge talenten zijn uitgenodigd.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie