Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Langbroekerwetering voorgedragen als landelijke proeftuin

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
27 maart 2001

Langbroekerwetering voorgedragen als landelijke proeftuin

Gedeputeerde staten van Utrecht dragen het
Langbroekerweteringgebied voor als één van de landelijke proeftuinen voor een kwaliteitsimpuls landschap. Dit gebied bestaat uit een agrarisch cultuurlandschap, afgewisseld met landgoederen en een coulissen landschap. De Langbroeker- wetering is onderdeel van het Belvedèregebied Kromme Rijngebied en Heuvelrug en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een proeftuin sluit mooi aan op het uitvoeringsprogramma van het gebiedsgerichte project Langbroekerwetering.

Het rijksbeleid voor natuur en landschap kent een versterking van het natuur- en landschapsbeleid buiten de EHS, de zogenaamde kwaliteitsimpuls landschap. Doel hiervan is de kwaliteit en de identiteit van het landelijk gebied te versterken door de aanleg van een vlechtwerk van landschapselementen; de Groen Blauwe Door-Adering (GBDA). Het ministerie van LNV heeft de provincies uitgenodigd in 2001 en 2002 landelijk te starten met 6 tot 8 proeftuinen voor een kwaliteitsimpuls landschap. De voordracht van het Langbroekerweteringgebied als proeftuin is door betrokken boeren in dit gebied met enthousiasme ontvangen. De provincies zijn trekker van de proeftuinen en dragen zorg voor planvorming en uitvoering. Wanneer het ministerie definitief beslist (medio mei) of het Langbroekerweteringgebied proeftuin wordt, komt er geld beschikbaar voor aanleg, herstel en beheer van kleine landschapselementen en diverse vormen van akkerrandenbeheer. Ook kan het herstel en beheer van cultuurhistorische en/of archeologische elementen mede hierdoor worden bekostigd. Het ministerie stelt als voorwaarde dat in 2001 daadwerkelijk met de uitvoering wordt begonnen en dat er breed draagvlak en betrokkenheid is in de betreffende regio. De uitvoering gebeurt op vrijwillige basis en in principe zonder functiewijziging van agrarische gronden. Het beheer wordt zoveel mogelijk uitgevoerd door de huidige eigenaar, die daarvoor een beheersvergoeding ontvangt.

Voor nadere informatie: Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of karin.tuinman@provincie-utrecht.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie