Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechtzetting ongenuanceerde berichtgeving MKZ

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Voorlichtingsbureau Vlees

Keywords:

Persbericht d.d. 3/27/2001

ID-LELYSTAD: MOND- EN KLAUWZEER IS NIET GEVAARLIJK VOOR DE MENS.

Rechtzetting ongenuanceerde berichtgeving MKZ in allerlei praatprogrammas

ID-LELYSTAD:
MOND- EN KLAUWZEER IS NIET GEVAARLIJK VOOR DE MENS.

Mond- en Klauwzeer is in allerlei praatprogrammas op radio en TV onderwerp van gesprek. Het valt het Voorlichtingsbureau daarbij op, dat er veel onjuistheden worden verkondigd door mensen die niet deskundig op dit gebied zijn, maar toch graag hun mening willen verkondigen. Door dit soort ongenuanceerde uitspraken, meestal bezijden de waarheid, wordt de consument in verwarring en vaak het vlees in diskrediet gebracht. Als Voorlichtingsbureau Vlees hechten wij er waarde aan u kennis te laten nemen van berichtgeving gebaseerd op wetenschappelijke kennis, zoals de berichtgeving van het ID-Lelystad.

Wij ontvingen het volgende citaat van ID-Lelystad, het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid. ID-Lelystad doet veterinair, zoötechnisch en biomedisch onderzoek. Mond- en klauwzeer is niet gevaarlijk voor de mens. Alleen evenhoevige dieren (zoals runderen, varkens, schapen, geiten en herten) krijgen er last van. Er bestaat bij mensen wel een ziekte die lijkt op MKZ, namelijk hand-, voet- en mondziekte (HVM). Deze ziekte komt voor bij kinderen en jonge mensen. Dit virus komt nu niet meer voor in Nederland, maar vertoont wel vergelijkbare verschijnselen: blaren op handen, voeten en in de mond. Het eten van besmet vlees, vleeswaren en melkproducten brengt ook geen risicos met zich mee voor de mens. Daarentegen zullen gevoelige dieren op deze wijze wel besmet kunnen worden.

Voorgaand citaat verklaart duidelijk dat er geen gevaar voor de mens bestaat, ook niet door het eten van vlees en vleeswaren, hoewel dat in allerlei praatprogrammas vaak wel is gezegd of gesuggereerd. Hopelijk draagt dit bericht bij aan de duidelijkheid in de ontstane verwarring.

Voor meer informatie over MKZ kunt u terecht op onderstaande internetsites:

* Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/mkz

* ID-DLO www.id.wg-ur.nl/mkz

* Productschappen Vee Vlees en Eieren www.veevleesei.nl
* Voorlichtingsbureau Vlees www.vlees.nl

Indien consumenten telefonisch informatie over MKZ wensen, kunnen zij bellen naar de gratis vleesinfolijn van het Voorlichtingsbureau Vlees, 0800 0036.

Voor meer informatie:
Voorlichtingsbureau Vlees
Henry van Boxmeer
telefoon: 070 3991155
e-mail: (contact@vlees.nl)
internet: www.vlees.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie