Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werving van rechters wordt geïntensiveerd

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

27.03.01

Korthals: intensivering werving rechters

De werving van rechters wordt geïntensiveerd. Het grootste deel van de benodigde rechters zal worden geworven buiten de bestaande opleidingen tot rechter zoals de Raio-opleiding. Dat schrijft minster A.H. Korthals van Justitie in reactie op een prognose van de capaciteitsbehoefte van de rechterlijke macht. Tot en met 2010 moeten voor ongeveer 1.300 arbeidsplaatsen rechters worden geworven, 737 daarvan ter vervanging van uittredende rechters en 616 om de capaciteit uit te breiden Op dit moment zijn er in totaal ongeveer 1600 vaste arbeidsplaatsen bij de zittende magistratuur.

De prognose is gebaseerd op een model waarbij de behoefte aan rechters is bepaald. Dat betekent dat noch budgettaire beperkingen, noch krapte op de arbeidsmarkt, noch groeicapaciteit van de rechterlijke organisatie wat betreft opleiding, huisvesting e.d. in de prognose een rol hebben gespeeld. De behoefte aan rechters is bepaald op basis van de volgende vragen. Hoeveel extra rechters zijn er nodig om: de behandeltijd per zaak terug te brengen naar tijd die daar conform vastgestelde normen voor staat, de voorziene extra instroom van zaken te kunnen verwerken en de bestaande achterstanden te kunnen inlopen.

Tot 2003 zou een uitbreiding met 282 arbeidsplaatsen worden besteed aan het terugbrengen van behandelingstijd en wegwerken van achterstanden bij de gerechten. Daarna wordt de voor de groei op grond van de ervaring van de afgelopen jaren uitgegaan van een aantal van 40 arbeidsplaatsen per jaar

Korthals geeft aan dat in de nabije toekomst verdere maatregelen moeten worden genomen om de benodigde groei bij de rechterlijke macht ook daadwerkelijk te realiseren. Daarbij denkt Korthals aan het ontwikkelen van een effectieve arbeidsmarkt strategie om de concurrentiestrijd op de arbeidsmarkt van juristen ook in de toekomst aan te kunnen. Ook zal op korte termijn een verhoogde werving- en selectieinspanning nodig zijn. Verder zal de lokale opleidingscapaciteit bij gerechten worden versterkt.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 27-03-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie