Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afscheid van hoogleraar Italiaanse taalkunde aan UvA

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel De echte spreker: overwegingen bij het totstandkomen van een tweetalig woordenboek Italiaans-Nederlands/ Nederlands-Italiaans
Datum dinsdag 27-03-2001
Tijd 14:30 - 19:00 uur

Door prof. dr. V.S.M.R. Lo Cascio

Afscheid prof. dr. V.S.M.R. Lo Cascio, hoogleraar Italiaanse taalkunde: De echte spreker: overwegingen bij het totstandkomen van een tweetalig woordenboek Italiaans-Nederlands/ Nederlands-Italiaans. Het afscheid van prof. dr. Vincenzo Lo Cascio bestaat uit twee programmaonderdelen: de presentatie van een woordenboek Italiaans - Nederlands / Nederlands - Italiaans, waar Lo Cascio de laatste 15 jaar de drijvende kracht achter is geweest, en een afscheidscollege. Aan de hand van het woordenboek zal Lo Cascio de historische dimensie van taal laten zien en hoe de 'echte sprekers' hun taal gebruiken. Hij zal laten zien hoe verschillend Nederlanders en Italianen hun gedachten in taal uitdrukken en daarmee hoe cultuur- en historisch gebonden hun taal is. Lo Cascio: 'Een Italiaan zegt entrare in banca (een bank binnengaan) om te zeggen dat hij bij een bank gaat werken. Hij zegt dat hij een "afspraak neemt" (prendere un appuntamento) terwijl een Nederlander een "afspraak maakt". Een Italiaan "houdt of maakt een lezing" (fare o tenere una conferenza) maar in tegenstelling tot de Nederlander "geeft hij geen lezing". Woordcombinaties die niet voorspelbaar zijn en die, juist doordat ze in beide talen zo verschillend zijn, leuk blijken, boeiend, maar ook moeilijk te leren.'

Voor het woordenboek, dat door Van Dale in samenwerking met de Italiaanse uitgever Zanichelli wordt uitgegeven, is gebruikgemaakt van de meest geavanceerde elektronische technologie, die ook voor de toekomst veel mogelijkheden biedt. Aan het einde van het college zullen de Italiaanse minister van Onderwijs, prof. dr. Tullio De Mauro, en zijn Nederlandse collega minister Hermans, een eerste speciale editie van het woordenboek in twee delen in ontvangst nemen, ten teken van de culturele uitwisseling tussen de beide landen. Het woordenboek zal in juni in de boekhandel liggen.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie