Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vrije Universiteit vestigt bijzondere leerstoel Victimologie

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 28/03/2001Op initiatief van de stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving Vrije Universiteit vestigt bijzondere leerstoel Victimologie

Bij de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam is onlangs een nieuwe, bijzondere leerstoel Victimologie ingesteld. De Victimologie richt zich bij uitstek op bestudering van het slachtofferschap. De instelling van de leerstoel - een initiatief van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving - betekent een belangrijke impuls voor het onderzoek naar de kwaliteit van de hulpverlening aan slachtoffers van misdrijven en verkeersongevallen en de maatschappelijke dienstverlening aan organisaties belast met slachtofferhulp en slachtofferzorg. In ons eigen land zijn dat - bijvoorbeeld - de organisaties Slachtofferhulp Nederland en het Fonds Slachtofferhulp.

De leerstoel Victimologie is ondergebracht bij de afdeling Klinische Psychologie van de Faculteit der Psychologie & Pedagogiek van de VU. Het uit te voeren onderzoek (door en onder begeleiding van een nog te benoemen hoogleraar) maakt deel uit van het onderzoekprogramma Cognition and Prediction in Psychopathology en vindt plaats vanuit drie onderling verweven invalshoeken: (1) de gedragswetenschappelijke (2) de criminologische en (3) de strafrechtstheoretische invalshoek. Er wordt binnen het onderzoek dan ook samengewerkt met de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU en met het Centrum voor Politiewetenschappen van de VU. Het primaire accent ligt echter op de gedragswetenschappelijke invalshoek.

Binnen de gedragswetenschappelijke benadering van het slachtofferschap wordt onderzoek gedaan naar belemmeringen en problemen bij de psychische verwerking van ongevallen of misdrijven en naar de mogelijkheden om door middel van zorg en hulpverlening problematisch verlopende verwerkingsprocessen (soms uitmondend in ´stoornissen´) te voorkomen en te behandelen.

Binnen de juridische context zal de aandacht uitgaan naar de positie van het slachtoffer in het strafrecht, naar de juridische instrumenten die haar of haar ter beschikking staan om zowel materiële als immateriële schade vergoed te krijgen, naar informele schaderegelingprocessen (via de bureaus Slachtofferhulp en de Politie) en naar nationaal en internationaal slachtofferbeleid. Dankzij de criminologische inbreng bij het onderzoek moet het mogelijk zijn dit slachtofferbeleid (law in books) te vertalen naar psychologisch verantwoorde law in action, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van trainingsprogramma´s over het omgaan met slachtoffers voor hulpverleners, politiële en justitiële functionarissen. Daarnaast kunnen slachtoffers worden betrokken bij de ontwikkeling van programma´s gericht op criminaliteitspreventie.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie