Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Computer volgt persoon die even uit zicht is

Datum nieuwsfeit: 27-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Datum: 20010327 titel: Computer volgt persoon die even uit zicht is Homepage: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek url: www.nwo.nl/nwo/nieuws/onderzoekberichten/ob01januari5/content.html Arnold zegt: NWO Onderzoekberichten, index Titelbalk gaf: NWO: Onderzoekberichten Afzender is: nbcode: nb103 Homepage: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Computer volgt persoon die even uit zicht is

NWO-onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben een methode voor videobewerking ontwikkeld die beter presteert dan bestaande methoden. De nieuwe methode kan een object lange tijd volgen, zelfs als dit object verandert of even uit zicht is.

De onderzoekers ontwikkelden rekenregels die automatisch een object in de video blijven volgen. Voor het uitvoeren van de rekenregels volstaat een pc. Het programma begint met zoeken naar stukjes beeld die dezelfde kleur hebben en op dezelfde manier bewegen. Deze stukjes vormen samen een object, bijvoorbeeld een persoon, dier, auto of vliegtuig.

Met verschillende kleuren in een object heeft het programma geen moeite. Een witte auto met zwarte ramen en zilveren koplampen levert geen probleem, omdat alle punten van de auto in dezelfde richting bewegen.

Het bijzondere van de ontwikkelde methode is dat ze ook objecten kan blijven volgen die uit het zicht verdwenen zijn. Het programma maakt op basis van de voorgaande beelden steeds een voorspelling van hoe het object er uit zou moeten zien. Als een ander deel van bijvoorbeeld Tom Cruise in beeld komt, of als de acteur even achter iemand langsloopt, kan het programma dankzij de voorspelling het object gewoon blijven volgen.

De nieuwe methode rafelt video uiteen in losse objecten. Het programma kan een object uit de video knippen, veranderen of analyseren. De witte auto kan bijvoorbeeld teruggeplaatst worden in een andere achtergrond.

Tot nu toe bieden systemen voor videobewerking alleen de mogelijkheid om video op te knippen in individuele stukjes beeld waarbij de camera continu heeft aangestaan. Deze shots kunnen in de montage dan bijvoorbeeld in een andere volgorde achter elkaar gezet worden. Verder kan gespeeld worden met kleureffecten.

Hoewel het onderzoek, gefinancierd door NWO-Exacte Wetenschappen, in beginsel fundamenteel wetenschappelijk van aard was, zien de onderzoekers toepassingen van hun vinding. Zo kunnen de rekenregels worden ingebouwd in commerciële videobewerkingsprogrammas voor zowel het grote publiek als in een professionele omgeving.Nadere informatie bij:

* drs. Hieu Tat Nguyen en dr. Marcel Worring (UvA, Intelligente Sensorische Informatie Systemen)

* tel. (020) 5257521 of (020) 5257460, fax (020) 5257490
* e-mail (worring@science.uva.nl)

* Demos op: carol.wins.uva.nl/~tat/demo/track.html
* Promotie 27 maart 2001

Amsterdamse NWO-onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methode die een object lange tijd volgen, zelfs als dit object even uit zicht is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie