Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haarlem maakt kruisingen klaar voor nieuwe verkeersmaatregel

Datum nieuwsfeit: 28-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Geef het door, rechts gaat voor!

Haarlem maakt kruisingen klaar voor landelijke verkeersmaatregel

De nieuwe verkeersregel `voorrang bestuurders van rechts' treedt op 1 mei in werking. Vanaf deze datum moet aan alle bestuurders die van rechts komen voorrang verleend worden. `Rechts heeft voorrang' geldt dus niet alleen meer voor auto's, maar ook voor fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een invalidenvoertuig, bestuurders van een wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. De regel geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen. Dit zijn kruisingen waar de voorrang niet apart geregeld is. Om de nieuwe maatregel goed te laten verlopen, zullen in Haarlem op ongeveer zeventig kruisingen extra verkeersborden en wegmarkeringen komen.

Voordeel van de nieuwe regel is dat de voorrangssituatie op gelijkwaardige kruisingen veel duidelijker wordt, omdat deze voortaan voor alle bestuurders geldt. De verwachting is dat de nieuwe regel zal leiden tot minder misverstanden, waardoor de kans op verkeersongevallen afneemt. Met de nieuwe maatregel zijn de voorrangsregels in Nederland gelijk met die in de ons omringende landen.

Op kruisingen waar de voorrang geregeld is, veranderen de voorrangsregels niet. Dit zijn kruisingen met bijvoorbeeld verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie. Ook blijven bestuurders op een onverharde weg voorrang verlenen aan alle bestuurders op de verharde weg. Verder blijven trams op gelijkwaardige kruisingen altijd voorgaan of ze nu van rechts of van links komen. Voetgangers en alle daarmee vergelijkbare verkeersdeelnemers, zoals skaters, skeelers en steppers, zijn géén bestuurders en vallen niet onder de nieuwe voorrangsregel.

In verband met de invoering van `voorrang bestuurders van rechts' gaat de politie extra controleren. Daarbij wordt de nadruk gelegd op gerichte snelheidscontroles van motorvoertuigen die gelijkwaardige kruisingen naderen. Daarnaast wordt er ook meer gecontroleerd op de verlichting en reflectie van (brom)fietsers.

Vanuit het Rijk wordt er in april een landelijke voorlichtingscampagne gestart. De Nederlandse bevolking wordt over de nieuwe verkeersmaatregel ingelicht via TV-spotjes, radiocommercials, Postbus 51 folders, een internetsite (www.geefhetdoor.nl), CD-Roms voor het onderwijs, schoolposters voor het voortgezet onderwijs, busreclames en advertenties in landelijke dagbladen. De gemeente heeft hierop een aanvullende campagne direct gericht op de gemeente.

Tenslotte: voorrang heb je niet, voorrang moet je krijgen. Het is van groot belang dat fietsers en bromfietsers geen voorrang nemen als ze op gelijkwaardige kruisingen van rechts komen, maar eerst goed opletten of ze voorrang krijgen.

28 maart 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie