Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Recreatief wandelen beter tegen overgewicht dan sporten

Datum nieuwsfeit: 28-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht
Persbericht
28.03.2001
021

Embargo tot woensdag 28 maart 19.00 uur
Humaan bioloog Westerterp in Nature
Wandelen en fietsen zijn betere remedie voor mensen met te weinig lichaamsbeweging dan intensief sporten

In de strijd tegen overgewicht, hart- en vaatziekten en suikerziekte als gevolg van te weinig lichaamsbeweging blijkt recreatief wandelen en fietsen een effectievere energiegebruiker dan intensief en fanatiek sporten. Humaan bioloog dr. K. Westerterp van de Universiteit Maastricht (UM) concludeert dat in een onderzoek, waarvan de resultaten donderdag 29 maart worden gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift Nature.

Veel mensen die te weinig bewegen proberen hun ongezonde leefwijze te compenseren door middel van oefenprogramma's die een zware lichamelijke inspanningen vereisen. Dr. Westerterp onderzocht of dit de meest effectieve manier is om het dagelijkse energiegebruik positief te beïnvloeden en op die manier de kans op schadelijke gevolgen te reduceren. Een groep van 30 mannen en vrouwen met een normaal gewicht was tijdens allerlei vormen van lichaamsbeweging uitgerust met een speciale inspanningsmeter. In combinatie met het bijhouden van een dagboek leverde dat drie categorieën van lichamelijke beweging op: die met een lage inspanning, zoals zitten, liggen en staan; met een matige inspanning zoals fietsen en wandelen; en met een zware inspanning zoals het verrichten van huishoudelijke taken, gymnastiek en sporten. Het totale energiegebruik per proefpersoon per dag kon worden vastgesteld aan de hand van de zogeheten tweevoudig gemerkte watermethode.

Het is al langer bekend uit onderzoek bij mensen met overgewicht dat meer bewegen bij een energiearm dieet niet automatisch leidt tot gewichtsverlies, omdat het extra energiegebruik teniet wordt gedaan door een lager energiegebruik tijdens rustperioden. Dr. Westerterp concludeert op grond van de resultaten van zijn onderzoek dat vooral de afwisseling van activiteiten met een lage lichamelijk inspanning door activiteiten met een matige inspanning bepalend is voor het totale energiegebruik per dag. Mensen die hun energiegebruik reëel willen vergroten, moeten daarom vaker gaan wandelen en fietsen. Deze activiteiten worden bovendien door het lichaam beter verdragen dan inspannende oefeningen, vooral voor mensen met overgewicht en mensen van middelbare leeftijd.

Noot voor de pers
Dr. Westerterp is bereikbaar via 043-3881628.
De afdeling Communicatie is bereikbaar via 043 388 2671/3084/2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie