Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoeksrapport ramp Volendam

Datum nieuwsfeit: 28-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Noord-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland


Week 13

Onderzoeksrapport ramp Volendam

Van Kemenade: leren van rapport van Commissie Polak/ Versteden Vandaag heeft prof. dr. J.A. van Kemenade, commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, het rapport `De cafébrand in Volendam, een ramp om van te leren' van mr. J.M. Polak, oud-lid van de Raad van State, en drs. C.J.N. Versteden, oud-griffier van de Staten van Noord-Holland, toegezonden aan alle betrokken overheden.
Het rapport is opgesteld in opdracht van de heer Van Kemenade. De commissaris van de Koningin heeft dit gedaan met instemming van het college van burgemeester en wethouders van Edam-Volendam ten behoeve van de informatie aan de gemeenteraad en aan de commissie Alders. Daarnaast vond de commissaris van de Koningin dat het onderzoek zou kunnen leiden tot informatie en inzichten die ook voor andere gemeenten in Noord-Holland van belang zouden kunnen zijn.
Het rapport doet verslag van onderzoek naar het gevoerde beleid van de gemeente Edam-Volendam in verband met brandpreventie en bouwvergunningen in het algemeen en in het bijzonder met betrekking tot de horecagelegenheid waar in de nieuwjaarsnacht de ramp heeft plaatsgevonden.
In het rapport zijn ook enkele aanbevelingen aan de commissaris van de Koningin opgenomen. Naar aanleiding daarvan zijn c.q. worden de volgende acties ondernomen:

1. Het rapport zal worden besproken met de Vereniging van Noord-Hollandse gemeenten en ook worden toegezonden aan de bewindslieden van Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties en aan de commissarissen van de Koningin.

2. Door het Interprovinciaal Overleg (IPO) is een aantal aanbevelingen uit het rapport (2 tot en met 6) al aan de orde gesteld in het Overhedenoverleg en deze aspecten zullen ook worden meegenomen in de uitwerking van maatregelen die plaatsvindt in de zogenaamde task-force waaraan vertegenwoordigers van het rijk, het IPO en de VNG deelnemen.

3. Gedeputeerde staten van Noord-Holland (GS) hebben op dinsdag 20 maart jongstleden besloten dat de provincie zal overgaan tot het instellen van een veiligheidstoets bij alle daarvoor relevante besluiten, het maken van een risico-analyse en het jaarlijks uitbrengen van een handhavingsrapportage.

Inlichtingen: Raymond Fillet, tel. (0299) 39 83 06 (Volendam)/ (023) 514 44 09 (Haarlem)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie