Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie KUN: Spectroscopie aan moleculen

Datum nieuwsfeit: 28-03-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die die in de tweede helft van maart 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Woe 28-03-2001 Spectroscopie aan moleculen

13:30 uur Mw. M.C. Kunze-Busch (Natuurwetenschappen, Wiskunde en
Informatica)
Titel proefschrift: Superfluid He droplets with embedded molecules
- a spectroscopic study -

Promotores: Prof. dr. D.H. Parker

Mrs. prof. dr. M.
Havenith-Newen (Ruhr-Universität)
Copromotor: Prof. dr. J. Reuss

Woonplaats: Nijmegen

Spectroscopie aan moleculen ingebed in vloeibaar He druppels vormt een jong, snel groeiend onderzoeksgebied. In dit proefschrift behandelt mw. Kunze nieuwe inzichten in het gedrag van superfluïde He in wisselwerking met roterende en vibrerende moleculen. Met een sterke CO2 laser vond de promovenda dat meerdere laserfotonen door een molecule konden worden geabsorbeerd dankzij de snelle energie relaxatie in de druppel. Het was zelfs mogelijk de omringende druppel kompleet te laten verdampen. De druppel vormt een thermisch bad waarin het onderzochte molecule zich als deeltje-in-een-kooi gedraagt en daarmee vrijheidsgraden verkrijgt die een vrij molecule niet bezit. In dit bad met zijn fluctuaties zit het ingebedde molecule niet stil maar springt heen en weer tussen vele toestanden. Men kon daarom via laserexcitatie vanuit een begin toestand alle "gevulde" druppels aanpakken en tot gedeeltelijke of volledige verdamping brengen. E-mail: (kunze@sci.kun.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie