Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GroenLinks inzet voorjaarsnota en begroting 2002

Datum nieuwsfeit: 28-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 28 maart 2001 12:40

GroenLinks inzet voorjaarsnota en begroting 2002

(28 maart 2001)

GroenLinks maakt dit jaar 4 miljard extra vrij om de knelpunten in onderwijs en zorg aan te pakken. Verbetering van arbeidsvoorwaarden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast komt nu 5 miljard beschikbaar voor o.a. natuur en milieu en veiligheid. In 2002 is ruim 13 miljard gulden beschikbaar voor nieuwe uitgaven aan zorg, onderwijs, milieu en veiligheid. GroenLinks maakt hiermee haar inzet voor de discussie over de investeringen in de kwaliteit van de samenleving concreet. De grote problemen in het onderwijs en de gezondheidszorg en de budgettaire tekorten voor aankoop en ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden vragen om een snel antwoord. Deze publieke armoede kan worden aangepakt, want de middelen zijn er. De politieke wil om het geld daarheen te brengen waar het nodig is ontbreekt echter bij paars. PvdA en D66 blijven steken bij het benoemen van de noden. Maar hoe de problemen opgelost moeten worden en welke bedragen ze daarvoor over hebben, blijft vaag. GroenLinks legt de nu de knikkers op tafel om het spel écht te spelen en hard te maken hoe de problemen aangepakt gaan worden.

Het begrotingsbeleid van paars leidt tot bizarre uitkomsten. Bij de uitgaven zal in 2002 geen enkele ruimte zijn om de problemen bij met name onderwijs, gezondheidszorg en natuur aan te pakken. Misschien moet zelf bezuinigd worden om tegenvallers op te vangen. Dat terwijl de inkomstenzijde van de begroting een meevaller laat zien van 20 miljard in 2001 en 32 miljard gulden in 2002. Dit geld mag volgens de spelregels van het Regeerakkoord niet worden aangewend voor extra uitgaven. Door te kiezen voor een trendscenario waarbij wordt uitgegaan van 2,75% groei, creëert GroenLinks structurele ruimte voor noodzakelijke uitgaven in zorg, onderwijs, milieu en veiligheid.

Hier vindt u de volledige tekst van 'Het spel en de knikkers'.

www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/Hetspelendeknikkerswebversie.doc

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie